Salvatorii montani din Harghita lucrează la reabilitarea a zece refugii montane din judeţ, în cadrul unui amplu program intitulat „Turism montan în siguranţă”, în această perioadă fiind reabilitate şi traseele montane din mai multe zone.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat pentru AGERPRES că în judeţ se află amplasate peste 30 de refugii montane, cele mai multe din ţară, iar unele dintre ele, care au fost ridicate în urmă cu zece ani, au nevoie de reabilitare şi reparaţii.
Drept urmare, în funcţie de starea acestora, se schimbă acoperişul sau uşile, ferestrele ori se fac reparaţii şi modernizări interioare.
Fekete Ors a explicat că, în general, refugiile montane din judeţ sunt bine întreţinute, iar turiştii nu produc stricăciuni, dar acestea sunt afectate de condiţiile meteo din zonele înalte în care sunt amplasate.
„Sunt în zone expuse, deşi încercăm să le punem în aşa fel încât să fie ocrotite, dar şi aşa sunt în zone înalte, unde zăpada persistă, se află în bătaia vântului sau a ploii. (…) Sunt în zone greu accesibile şi e greu şi pentru noi să mergem acolo şi să le reabilităm, dar trebuie făcut acest lucru”, a spus şeful salvatorilor montani harghiteni.
El a precizat că aceste refugii montane salvează vieţi, lucru pe care turiştii l-au scris de multe ori în caietele de impresii care se află la faţa locului.
„Refugiile montane sunt foarte, foarte importante pentru turişti. Eu cred că, aşa cum putem să citim şi în caietele de impresii care sunt puse în refugii, aceste refugii salvează vieţi de foarte multe ori. Sunt sute şi sute de înscrieri în care ne povestesc că s-au adăpostit de vreme rea, de zăpadă, de câini, de urşi, de epuizare”, a menţionat Fekete Ors.
Reabilitarea refugiilor montane din Harghita se derulează împreună cu Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România şi Consiliul Judeţean, în cadrul programului „Turism montan în siguranţă”, pe care Serviciul Salvamont Salvaspeo îl implementează de peste zece ani.
Tot în această perioadă, salvatorii montani harghiteni lucrează şi la reabilitarea traseelor montane din judeţ, activitate care se derulează în fiecare an.
Potrivit lui Fekete Ors, anual se reabilitează aproximativ 300 de kilometri de trasee montane, din totalul de 2600 de kilometri existenţi.
Acesta a mai adăugat că în activităţile de reabilitare a refugiilor şi a traseelor montane sunt implicaţi aproximativ o sută de salvatori montani şi voluntari. AGERPRES