Zeci de elevi de la şcolile cu predare în maghiară, la tradiţionalul concurs de recitare din Eminescu
Zeci de elevi de la şcolile cu predare în maghiară, la tradiţionalul concurs de recitare din Eminescu

Zeci de elevi de la şcolile cu predare în maghiară, la tradiţionalul concurs de recitare din Eminescu

Zeci de elevi de la şcolile şi liceele cu predare în limba maghiară din Harghita au participat la tradiţionalul concurs de recitare din versurile lui Eminescu, evenimentul fiind organizat în contextul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale.

Concursul „Mihai Eminescu”, ajuns la ediţia a XIX-a, s-a desfăşurat pentru al patrulea an consecutiv în mediul online, juriul evaluând înregistrări trimise de elevi în care aceştia recitau din versurile lui Eminescu.

Evenimentul a fost organizat şi găzduit, timp de 15 ani, de Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc, fiind dedicat elevilor de gimnaziu din municipiu sau din zona Ciuc, iar în anul 2022, la sugestia inspectoarei de limba română Manuela Nicoleta Stîngă, întrecerea a fost extinsă la nivelul întregului judeţ şi de atunci se desfăşoară în mediul online.

Din 2023 concursul se adresează şi elevilor de la liceele cu predare în limba maghiară din Harghita, parteneri în organizare fiind, alături de Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc, Universitatea Sapientia, Colegiul Tehnic „Batthányi Ignác” din Gheorgheni şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

Profesoara de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc, este cea care în urmă cu 19 ani a organizat prima ediţie şi care, în fiecare an, este sufletul acestui concurs.

Aceasta a declarat pentru AGERPRES că, de la an la an, numărul participanţilor este în creştere,”ceea ce demonstrează faptul că activităţile de acest fel reprezintă în continuare o necesitate de conectare la cultură a elevilor harghiteni”.

Potrivit sursei citate, anul acesta au participat 55 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal, de la 19 unităţi de învăţământ aflate în 15 localităţi din judeţ.

„Atât cifrele, cât şi calitatea materialelor video înregistrate denotă faptul că acest concurs este din ce în ce mai popular, iar seriozitatea concurenţilor este evidentă. Este foarte important să precizez faptul că fără sprijinul colegilor de limba şi literatura română, al doamnei inspector de limba şi literatura română şi, mai ales, fără conştiinciozitatea elevilor noştri, acest concurs nu ar exista. Am precizat şi în anii anteriori faptul că nu este vorba despre o competiţie propriu-zisă, ci este un eveniment la care participă cu predilecţie elevi cărora le place atât recitarea, cât şi creaţia lui Eminescu”, a subliniat Bors Kinga.

La rândul său, profesorul de limba română Szabó Zsolt, de la Colegiul Tehnic „Batthányi Ignác” din Gheorgheni, coorganizator al evenimentului, a declarat pentru AGERPRES că ediţia din acest an s-a dovedit a fi, din nou, un succes.

„Evenimentul pe care l-am organizat în colaborare cu Şcoala Gimnazială ‘Petőfi Sándor’ şi Universitatea Sapientia s-a dovedit a fi din nou un real succes. Luceafărul poeziei româneşti, care a răsărit în urmă cu 175 de ani, dacă azi ar fi fost prezent aici, cu siguranţă ar fi mândru atât de elevii harghiteni, cât şi de profesorii îndrumători ai acestora. A 19-a ediţie a acestui concurs s-a încheiat cu multe feţe zâmbitoare şi promisiuni de participare în anul ce urmează”, a spus Szabó Zsolt.

Inspectoarea de limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă a vorbit despre Ziua Culturii Naţionale şi despre demersurile profesorilor de limba română de a promova poeziile eminesciene în rândul generaţiilor de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară.

„Ziua Culturii Naţionale este cel mai bun prilej să ne reamintim că, indiferent de naţie, cu toţii suntem o naţiune. Este şi ziua în care, mai mult ca niciodată în restul anului, sunt aduse în prim-plan literatura, poezia, emoţia. Iar anul acesta este unul special: ‘Anul Eminescu’- 175 de ani de când l-am primit în dar pe marele poet. Sunt, de asemenea, 19 ani de când profesoara de limba şi literatura română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială ‘Petofi Sandor’, Miercurea-Ciuc, alături de alţi colegi profesori din Harghita, promovează limba română prin poeziile eminesciene în rândul a generaţii întregi de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară. Un an cu emoţii, cu poezie, cu aniversări, nu cu festivism, ci cu bucuria de a fi împreună sub semnul lui Eminescu”, a declarat Manuela Nicoleta Stîngă, pentru AGERPRES.

Premierea elevilor participanţi a avut loc în cadrul unui eveniment online, câştigătorii urmând să primească diplome şi cărţi oferite de Fundaţia Şcolii Gimnaziale „Petőfi Sándor” din Miercurea Ciuc, Universitatea Sapientia şi Colegiul Tehnic „Batthányi Ignác” din Gheorgheni.

În afara acestui concurs judeţean devenit tradiţional, profesorii de limba română de la toate şcolile din Harghita, la fel ca în fiecare an, au organizat activităţi de marcare a Zilei Culturii Naţionale şi de omagiere a personalităţii poetului naţional Mihai Eminescu. AGERPRES