Zeci de reghineni şi-au făcut timp pentru a participa la expoziția ,,Lumina Învierii”, eveniment care a avut deschiderea săptămâna trecută, într-o zi obișnuită de lucru, în incinta Casei de Cultură a Tineretului ,,George Enescu”. Exponatele preţioase, făcute manual de artişti şi meşteri populari cunoscuţi din zonă, au atras exclamaţii de admiraţie și apreciere din partea tuturor. Obiectele de artă şi tradiție vor putea fi văzute şi chiar cumpărate până la mijlocul lunii aprilie. Este vorba despre ţesături tradiţionale, broderie spartă executată pe pânză şi pe borangic, pictură pe sticlă, ouă încondeiate şi alte obiecte tradiţionale specifice sărbătorilor pascale.
Icoane pe sticlă şi broderie spartă
Vernisajul s-a desfășurat marţi la ora 17, evenimentul fiind de fapt continuarea unei ceremonii începute în aceeaşi dimineaţă la Biserica ortodoxă din localitatea Bistra Mureşului, unde câţiva copii talentaţi din comună şi-au expus lucrările de pictură pe sticlă. Icoanele făcute de elevi au fost sfinţite de preotul paroh Sergiu Andone în cadrul unei slujbe la care a participat întreaga comunitate. Copiii au participat în prealabil la cursuri de iniţiere, susţinute de Elena Costinaş, care a expus şi la Reghin câteva icoane pe sticlă. Publicul reghinean, prezent marţi la Casa de Cultură ,,George Enescu”, a apreciat în mod deosebit aceste icoane, dar şi broderia spartă, care necesită o tehnică specială.
Dorina Frenţ, cea care stăpâneşte aceasta tehnică, a expus feţe de masă, şervete şi ii româneşti superbe din borangic, exponate admirate îndelung mai ales de doamne. Printre artiştii populari care şi-au prezentat lucrările se află şi Petrişor Florin, cunoscut şi așteptat la toate festivalurile de tradiţie şi folclor pentru obiectele pe care le realizează cu multă migală, dar și două femei din Suceava venite special să arate reghinenilor tehnici de încondeiere a ouălor..
Organizatorii
Directoarea Casei de Cultură a Tineretului, Sorina Bloj spune că o asemenea expoziţie se pregătește timp de 3-4 luni, perioadă în care artiştii şi meşterii populari îşi pregătesc lucrările. Alături de instituţia gazdă, în organizarea acestui eveniment s-au implicat şi Muzeul Etnografic din Reghin, Asociaţia Moşteniri Mureşene şi Biblioteca municipală Petru Maior. Expoziţia poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 9 şi 19.
Emeșe Ardelean