Asociația Culturală Armeano-Maghiară din Târgu Mureș, în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș, organizează în perioada 5 – 7 noiembrie 2021 o nouă ediție a Zilelor Culturii Armene, sub egida Csiky Gergely 130
Sponsori: Primăria Municipiului Târgu Mureș, Bethlen Gábor Alapkezelő
Ediția din acest an se concentrează pe literatură, cu ocazia comemorării a 130 de ani de la trecerea în eternitate a dramaturgului transilvan de origine armeană, Gergely Csiky, evidențiind totodată prezența și rolul naționalităților în Târgu Mureș și în Transilvania, precum și rolul semnificativ al familiei Csiky în orașul nostru.
*
Programul Zilelor Culturii Armene va debuta vineri, 5 noiembrie 2021, de la ora 16.00, cu o sesiune științifică Csiky Gergely, intitulată „Armeni – printre noi și cu noi”, în premieră pentru comunitatea armeană din Târgu Mureș. Sesiunea științifică va avea loc în sala János Dersi a Bisericii Unitare din Tg. Mureș, aflată în Piața Bolyai. Experți în domeniul istoriei, teologiei, istoriei artelor – Kisanna Barabás, drd. Ágota Bodurián (Odorheiu Secuiesc), dr. Pál Emese (Remetea), drd. Hunor Gál (Gheorgheni), Gyula Nemes, dr. Attila Kálmán, dr. János Orbán, dr. Sándor Pál Antal, dr. Attila Puskás și Szilárd Székely, vor prezinta prelegeri privind istoria, tradițiile și viața armenilor din Transilvania. Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la independența Armeniei, va avea loc o scurtă disertație din partea Excelenței Sale Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia la București, prezent pentru prima dată în orașul nostru.
*
Sâmbătă, 6 noiembrie 2021, începând cu ora 10.00, în Sala mică a Palatului Culturii, va avea loc un „Caleidoscop literar transilvan”, unde vor fi prezentate operele lui Csiky Gergely și particularitățile sale, respectiv interacțiunea literaturii popoarelor din Transilvania. Mai apoi, Emese Székely va susține o prelegere despre Gergely Csiky, Ilka Kilyén despre literatura romă, Mihály Spielmann despre literatura evreiască, Péter Demény despre literatura maghiară și română, Lóránt László despre literatura săsească și Attila Nagy va vorbi despre literatura armeană din Transilvania. În final, actrița Ilka Kilyén va interpreta fragmente din literatura naționalităților respective, cu participarea trupei Aurora Borealis și Osz Domokos la duduk.
Tot sâmbătă, 6 noiembrie 2021, organizatorul invită publicul târgumureșean la o cafea, o prăjitură armenească, un atelier online pentru copii și o expoziție în curtea interioară a Palatului Toldalagi, în incinta Secției Muzeul de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș:
„Atelierul meșteșugăresc pentru copii” se va desfășura între orele 12:00 – 14:00, ONLINE. Este necesară înscrierea prealabilă. Înscrierea se realizaeză completând formularul următor: https://forms.gle/m3KVfrKtafejLRT7A.
Fiecare copil care dorește să participe la activități va primi un mic pachet care include instrumentele și alte curiozități necesare activităților meșteșugărești. Activitățile vor avea loc online. Videoclipul va fi distribuit pe pagina de Facebook a asociației, în ziua evenimentului.
Pachetele se pot ridica de la Secția Muzeul Etnografie și Artă Populară, înainte de atelierul demonstrativ destinat copiilor, începând cu ziua de vineri, 5 noiembrie a.c, între orele 09:00 16:00.
Programul de sâmbătă a Zilelor Culturii Armene continuă la Secția Muzeului de Etnografie și Artă Populară, la ora 12:30 va avea loc deschiderea expoziției de textile confecționate de Júlia Simó și György Kalamár de la Casa Rustica din Odorheiu Secuiesc, intitulată „Vestimentația naționalităților din Transilvania”, cu participarea ansamblului Aurora Borealis. Expoziția va putea fi vizitată până la 20 noiembrie 2021, de marți până vineri, între orele 09:00 – 16:00, sâmbătă între orele 09:00 – 14:00 și duminică între orele 09:00 – 13:00. Intrarea la vernisaj este liberă, iar accesul la evenimentul de deschidere se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.
*
Duminică, 7 noiembrie 2021, organizatorul ne invită la un tur ghidat intitulat „Pe urmele familia Csiky”, de la ora 10:30 în limba română și de la ora 12:00 în limba maghiară.
Ghidajul va fi realizat de către Kisanna Barabás, dr. Attila Kálmán și dr. Attila Puskás.
Punctul de pornire: Primăria Municipiului Târgu Mureș.
Evenimentul se va desfășura cu respectarea strictă a regulilor* impuse de autorități. Numărul de locuri în spațiile închise este limitat. Astfel, evenimentul va putea fi urmărit și în direct pe pagina de Facebook a asociației: https://www.facebook.com/Marosvásárhelyi-Örmény-Magyar-Kulturális-Egyesület-522569294575291/about/?ref=page_internal
- Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Pe toată durata evenimentelor purtarea măștii este obligatorie.
Numărul maxim de participanți este de 40 de persoane (30% din capacitatea sălii) în toate spațiile închise.
*