Congresul ”Zilele Stomatologiei Mureșene” este o manifestare științifică cu tradiție în spațiul medical mureșean, care a luat naștere în anul 2001 la inițiativa Prof. Dr. Sorin Popșor, cadru didactic și fost decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Tîrgu-Mureș. Ediția din acest an, derulată în perioada 24-26 martie, în Sala Mare a Palatului Culturii, a fost reluată după o pauză de câțiva ani.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentiști din România, Consiliul Județean Mureș, Muzeul Județean Mureș, Asociația Suryam și Journal of Interdisciplinary Medicine.
Boala parodontală reprezintă unul dintre factorii implicați în patogeneza bolii cardiovasculare. Această inter-relaţie a fost detaliată participanţilor la cea de-a VI-a ediție a Congresului ”Zilele Stomatologiei Mureșene” de către Prof. dr. Theodora Benedek, medic primar cardiolog.
”Boala parodontală este principala cauză a pierderii dinților și 80% din populație este expusă riscului de a face această boală parodontală. Dacă ne gândim că 80% din populație este expusă acestui risc și dacă vă gândiți că această boală parodontală va avea un efect direct asupra accentuării progresului aterosclerozei ne dă de gândit că această boală reprezintă unul dintre principalii facori care pot fi implicați în patogeneza bolii cardiovasculare. Interesul care este acordat acestei legături este înregistrat prin creșterea numărului de articole și studii publicate pe tema acestui subiect”, a precizat Prof. Dr. Theodora Benedek în cadrul prezentării sale.
Ediția din acest an a abordat tema “Tendinţe interdisciplinare şi practici inovative în stomatologie” şi a avut un bogat program științific, aducând celor 400 de participanți informații de ultimă oră din fiecare specialitate stomatologică – protetică, ortodonție, parodontologie, implantologie, chirurgie oro-maxilo-facială, pedodonție, preventologie, dar și din alte specialități medicale.
”Ne-am propus ca temă abordarea tendințelor interdisciplinare și practici inovative în stomatologie, o temă actuală și la fel de clasică, dorim să găsim și să interpretăm multitudinea de link-uri și conexiuni ce există între sănătatea orală și cea generală”, a explicat conf. Dr. Mártha Krisztina, președintele Congresului ”Zilele Stomatologiei Mureșene” 2017.
Pe parcursul celor trei zile, participanții la congres au fost beneficiarii experiențelor și competențelor științifice ale specialiștilor din toate ramurile stomatologiei, lectori de renume din țară și străinătate prezentând noutăți din specialitățile lor. Invitatul special al Congresului, Prof. Paul Mullasseril din Oklahoma, Statele Unite, a abordat o temă actuală în medicina dentară referitoare la tratamentul edentației totale prin supraprotezarea pe implanturi, mai ales în cadrul edentațiilor totale la nivelul mandibulei, iar Prof. Kinga Turzó de la Universitatea din Szeged, Ungaria, a adus în atenția participanților informații legate de biointegrare și modificări de suprafețe ale implanturilor dentare, respectiv despre cercetarea privind modificări de suprafețe ce previn infecțiile care pot să apară în urma implanturilor.
”Tema congresului a fost aleasă cu mare atenție întrucât noi considerăm interdisciplinaritatea și inovația esențiale nu doar în domeniul cercetării științifice, ci și în practica și în curricula de pregătire a medicilor stomatologi cât și a medicilor, în general”, a declarat conf. dr. Cristina Bica, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș.
Evenimentul a beneficiat de suport din partea conducerii UMF Tîrgu-Mureș. ”Constat o reînnodare a unei tradiții care merită susținută. Pentru mine, medicii de medicină dentară reprezintă o categorie profesională aparte, deosebită, întotdeauna i-am privit cu multă simpatie, cu multă deschidere în abordare pentru că îmbină într-un mod profesional mintea cu mâna, frumosul cu utilul, medicina cu business-ul și dacă aceste lucruri sunt puse într-un mod armonios la lucru atunci cu siguranță că vor ieși lucruri foarte bune. Îmi doresc să particip și la deschiderea celei de a șaptea conferințe a zilelor stomatologie mureșene anul viitor”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu-Mureș.
Congresul a fost organizat din punct de vedere tehnic şi logistic de către Health Events.