Ziua Culturii Maghiare, marcată la Castelul Rhédey

Ziua Culturii Maghiare, marcată la Castelul Rhédey

De mai bine de un deceniu, ziua de 22 ianuarie este una specială pentru locuitorii orașului Sângeorgiu de Pădure. La fel s-a întâmplat și zilele trecute, când grație Asociației Culturale Bodor Péter, Liceului Tehnologic Szent György și Consiliului Local, sângeorzenii au sărbătorit Ziua Culturii Maghiare.

Anul acesta evenimentul dedicat culturii maghiare s-a desfășurat în Castelul Rhédey. Numeroși elevi, cadre didactice și localnici au participat la evenimentul ce a început cu analiza și mesajul transmis de imnul maghiar scris de Kölcsey Ferenc. ”Indiferent în ce colț al lumii trăim, cultura, ce cuprinde folclorul, literatura, muzica, pictura, arhitectura, o purtăm în noi. Unii o aduc cu ei de acasă, sau de la școală, alții ajunși la maturitate realizează ce comori are națiunea noastră”, cu acest citat din Bartók Béla și-a început discursul profesoara Jakab Éva.

Profesorul de istorie Hegyi László, de la Liceul Tehnologic Szent György a prezentat un material filmat despre viața și activitatea baronesei Wesselényi Kata (1735-1788), soția grofului Rhédey Zsigmond, cea care a înființat cea mai importantă bibliotecă din Sângeorgiu de Pădure. ” Wesselényi Kata considera un lucru esențial ca omul maghiar să se cultive în limba maghiară și a pus un mare accent pe procurarea cărților în limba maghiară”. După câțiva ani și-a construit locuința în actuala clădire a Bibliotecii Teleki din Tîrgu Mureș, acolo și – a depus mare parte dintre cărțile ei, avere ce a fost moștenită după decesul ei de nepoată – sa, Bethlen Kata, soția grofului Teleki Sámuel. Deși toată lumea vorbește de Rhédey Claudia ca persoana cea mai reprezentativă a localității, ”dacă studiem mai amănunțit viața  lui Wesselényi Kata, ne dăm seama că a făcut mult mai mult pentru Sângeorgiu de Pădure și cultura maghiară decât oricine”, a spus profesorul de istorie. Pe 20 ianuarie fiind comemorarea celor 230 de ani de la decesul baronesei, participanții au ținut un moment de reculegere.

În continuarea evenimentului au fost prezentați paznicii castelului, s-a recitat o poezie scrisă de Tamás Abigél din clasa a XI-a și au fost decernate premiile concursului ”Lumină” (Fény). Au participat elevi de clasele 5-12 din 8 județe, din 24 de localități, din 30 de școli cu poezii, desene, sau proză, fiecare categorie fiind separat jurizată și dotată cu diplome și premii în cărți.

Primarul orașului Sângeorgiu de Pădure nu a putut lua parte la evenimentul pe care l-a susținut și a transmis un mesaj: ”Multe lucruri putem lăsa descendenților noștri.Majoritatea oamenilor se strduiesc să adune bunuri materiale ca să le lase moștenire copiilor , dar nu trebuie să uităm ca transmiterea culturii noastre trebuie spă fie scopul principal. Cultura ne face ceea ce suntem, cultura ne deosebește de alții. Ca să lăsăm în urmă o generație conștientă, este indispensabilă prezentarea culturii noastre, transmiterea ei mai departe. De aceea fac tot ce-mi stă în putere ca să susțin organizarea evenimentelor culturale în Sângeorgiu de Pădure.”

În încheierea evenimentul s-a intonat imnul maghiar.

EM

Sursa comunicat UDMR