În ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu, zi declarată „Ziua Culturii Naționale”, Primăria și Consiliul Local Reghin, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin și Despărțământul Reghin al Astrei, au marcat momentul printr-un eveniment menit să-l omagieze pe poetul de la a cărui naştere s-au împlinit 170 de ani.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național, urmat de cuvântul de deschidere rostit de managerului Bibliotecii Municipale ”Petru Maior” Reghin, Florin Bengean :
”Este ziua lui Mihai Eminescu. Astăzi se împlinesc 170 de ani de când vedea lumina zilei cel mai mare creator de cultură românească, cel mai mare ctitor de cultură românească, poetul cel fără de egal, Mihai Eminescu. Ce înseamnă Eminescu în conștiința națională știm cu toții. Eminescu este însăși un poet de nivel universal. Iar la el, conștiința națională și cea universală se întruchipează în aceeași ființă. Concepția sa națională este adânc înfiptă în rădăcina acestui popor, iar latura sa universală este cea care ne copleșește atât pe noi, românii, cât și întreaga cultură universală. Să ne bucurăm că Eminescu este al nostru!”
Prezent la eveniment, primarul Reghinului, ec. Maria Precup a afirmat:
”Promovarea culturii, a artei, a efortului academic sunt esențiale pentru supraviețuirea identității noastre naționale. Mă uit la dumneavoastră și simt cum îmi crește inima de mândrie. Îmi crește inima să văd atâția oameni valoroși care apreciază cultura. Astăzi nu e doar ziua în care sărbătorim marele nostru poet e și ziua în care ne luăm un răgaz să reflectăm asupra culturii românești. Mă bucur să văd cum încă o dată Reghinul devine casa culturii mureșene.”
Programul a cuprins o evocare ”Mihai Eminescu 170”, un recital liric susținut de Nicolae Băciuț -”Eminescu n-a existat”, un recital muzical pe versuri eminesciene, o evocare ”Veronica Micle 170”, lansare de cărți: ”Veronica Micle”, ”Poezii”, antologie și Dumitru Hurubă- ”Veronica Micle, altfel”. Noi apariții editoriale ale autorilor mureșeni au fost prezentate în cadrul evenimentului: Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Sorina Bloj, Gheorghe Nicolae Șincan și Cătălin Cioba. Tinere interprete de muzică populară au asigurat atmosfera de sărbătoare.
Nicolae Băciuț și Gheorghe Nicolae Șincan au lansat cartea ”Monumente istorice mureșene, repere de credință și arhitectură”și Cristina Sava cartea ”Eminescu”. A fost prezentat calendarul denumit ”Personalități culturale mureșene”.
Un moment special și emoționant al serii a fost omagiul adus dascălului reghinean, Maria Piștănilă. Cartea intitulată sugestiv ”Dăruire” cuprinde o serie de ,,declarații,, ale foștilor elevi, colegi, colaboratori ai distinsei profesoare. Atunci când Sorina Bloj, cea care s-a îngrijit de acest volum, a ,,strigat,, catalogul, marea majoritate au răspuns ”Prezent”! Cuvintele frumoase și sincere de recunoștință, rostite cu multă duioșenie și nostalgie, i-au emoționat pe cei prezenți.
Seara s-a încheiat cu un recital de muzică folk, Angela Mariașiu și prezentarea CD-ului ”Cântece din cochilii”.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ, a afirmat la sfârșitul serii:
”Ziua Culturii Naționale la Reghin, Ziua Culturii în tot ceea ce înseamnă spațiu al coincidenței patriei de cuvânt cu patria de cuvinte. Acolo unde există patrie de cuvinte românească trebuie sărbătorită și marcată și Ziua Culturii Naționale, deși eu cred că cei din afara acestei granite a limbii române care prețuiesc cultura română vor avea semnul lor de respect față de cultura națională românească si sunt convins că în lume, relațiile pe care le avem o să ofere această deschidere a dialogului între culturi, a comunicării dintre noi și lume. La Reghin, cultura a avut întotdeauna o marcă de specificitate în ziua ei de sărbătoare. Aș vrea să cred că aici se atinge vârful manifestărilor dedicate lui Eminescu, dacă luăm în calcul programul acestei zile în substanța lui, ca număr și ca diversitate. E o zi în care cultura este acolo unde trebuie să fie nu într-o zi ci în 365 de zile, pentru că eu continui să susțin această filosofie a nevoii de cultură în sensul că Ziua Culturii Naționale trebuie să fie în fiecare zi”.
GRAMA IMOLA