Sâmbătă 13 septembrie Sighişoara va găzdui cea de-a 22 ediţie a Zilei dascălului transilvanean. Organizată de Comisia de educaţie a forumului transilvănean, manifestarea se bucură de prezenţa educatorilor şi formatorilor din majoritatea localităţilor din Transilvania unde funcţionează unităţi de învăţământ cu predare în limba germană Mediaş, Sibiu, Bistriţa, Deva, Sebeş, Braşov, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi desigur Sighişoara oraşul gazdă.
Programul va începe la ora 10,00 cu un moment festiv: Deschiderea din Biserica din Deal în continuarea cărei doamna Caroline Fernolend, vicepreşedinte al Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust” va ţine o prelegere cu tema „Valorificarea activă a moştenirii cultural-educative”. Participanţii se vor împărţi pe grupe de lucru care vor aborda teme specifice fiecărei trepte de educaţie, întocmind lucrări care vor prezentate în plen la sfârşitul zile în Sala Festivă a Primăriei.
Liceul „Joseph Haltrich” are o bogată activitate în domeniul proiectelor educative derulate adesori prin schimburi cu şcoli partenere din Germania, Elveţia şi Anglia, o parte din acestea fiind incluse în agenda manifestării. Astfel, grupa de lucru care cuprinde dascălii din învăţământul preşcolar şi primar va lua cunoştinţă de proiecte care vizează conservarea patrimoniului cultural şi natural, protecţia mediului, valorificarea tradiţiilor locale, precum şi de programele de educaţie muzeală desfăşurate cu sprijinul Muzeului de Istorie. Profesorii de gimnaziu şi liceu vor avea ocazia ca cunoască rezultatele concrete ale proiectelor educaţionale derulate pe acest segment educaţional în parteneriat cu diferite organizaţii din ţară şi străinătate.
Unul din momentele importante ale zilei se va desfăşura, începând cu ora 13.00, la sediul Fundaţiei Gaudeamus Sighişoara unde se va prezenta, în premieră sighişoreană, piesa de teatru „O călătorie prin Transilvania cu Prinţul Charles”. Spectacolul a fost realizat prin proiectul „Edu Act” derulat de Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Administraţia Fondului Cultural Naţional în colaborare cu Asociaţia „Şcoala din Deal”.La proiect au participat 20 de elevi şi profesori din Sighişoara, Archita, Mălâncrav şi Viscri care, pe timpul vacanţei de vară au studiat istoria şi tradiţiile locale din cele patru locaţii, informaţiile culese fiind transpuse artistic într-o manieră neconvenţională, rezultatul fiind unul inedit.
Sursa: Primăria Sighișoara