Ziua Distinșilor Vizitatori, JUNCTION STRIKE 19 se derulează în două etape: în prima etapă în mediul virtual, iar în cea de-a doua etapă se desfășoară acțiuni tactice în cele trei medii operaționale – terestru, aerian și maritim, în perioada 3-22 iunie, sub sloganul Stronger together!
Interconectați cu Saber Guardian 19
Exercițiul multinațional SG19 are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa.
Activitățile de instruire în comun din România includ exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităților și secvențe cu specific medical.
Generalul maior Vasile Toader, locțiitorul șefului statului major al apărării pentru operații și instrucție a precizat că este interconectat și cu exercițiul SABER GUARDIAN (SG19) al forțelor convenționale care se desfășoară la Boboc, județul Buzău, la Bordușani, la Capul Midia, la poligonul Cincu, poligonul Babadag și poligonul Smârdan.
”Astăzi ne-am aflat aici pentru a observa ceea ce forțele speciale au pregătit pentru acest exercițiu. Ceea ce astăzi s-a văzut aici face parte dintr-un exercițiu mult mai mare care se desfășoară pe teritoriul național, se numește SABER GUARDIAN 19, este condus de comandamentul forțelor americane din Europa, împreună cu comandamentul forțelor întrunite al armatei României. Este un exercițiu care însumează aproximativ 13.500 de persoane și activități care se desfășoară în multiple locații. Este concentrat în special pe acțiuni de apărare pentru a reuși să ne integrăm și să ne testăm interoperabilitatea cu toate cele 14 națiuni participante la exercițiu. Este un exercițiu de foarte mare valoare pentru armata României și sper ca în continuare să reușim ca în anul 2012, care este din nou un an cu o participare însemnată în cadrul acestui exercițiu să reușim din nou să ne demostrăm capabilitatea de apărare și interoperabilitatea. Suntem deosebiți de încântați să vedem astăzi ceea ce pot dovedi forțele speciale în acțiunile specifice categoriei lor de forță, ne-am dori ca într-un caz real să-și dovedească eficiența la maximum. Contăm pe ei, suntem siguri că pot să-și îndeplinească misiunea și ne dorim ca în orice oportunitate pe care o avem să demonstrăm că toate resursele pe care le avem pentru apărare sunt folosite judicios” a subliniat generalul maior Vasile Toader.
Potrivit generalului de brigadă Tiberiu Şerban, comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale exercițiul de la Sângeorgiu de Mureș a fost doar o secvență a scenariului amplu al exercițiului.
”Scopul activității de astăzi e legat de demonstrarea a unei părți a capabilităților pe care Forțele pentru Operții Speciale apărare o au într-o abordare interinstituțională. Secvențele pe care le-ați văzut în teren s-au desfășurat într-o abordare integrată cu elemente ale Detașamentului Special de Intervenție. Profilul misiunii fictive a fost unul de contraterorism. Obiectivul pe care această structură de forță constituită pentru a acționa a fost practic materializat de niște ostatici, cetățeni români, foarte importanți. Din acest motiv a fost absolut necesară intervenția conjugată a Forțelor pentru Operații Speciale și a Deteșamentului Special de Pază și Protecție. Misiunea aceasta este practic asociată Detașamentului Special de Pază și Protecție, Serviciului Român de Informații dar și a Forțelor pentru Operații Speciale care acționează în sprijinul acestor elemente ale Sistemului Național de Apărare. Acțiunea a avut o abordare mai amplă, s-a desfășurat în spatele liniei frontului, marea majoritate a resurselor Forțelor pentru Operații Speciale sunt proiectate în adâncimea dispozitivului inamicului, într-o situație reală. Dar atunci când avem de-a face cu astfel de situații foarte grave, în care cetățeni români sunt ținuți ostatici, poate să apară în acest scenariu și ceea ce însemnă elementele generate de comunicare a Forțelor de Operații Speciale. Plaja de misiuni specifice operațiilor speciale presupune o abordare de tip joint-întrunit. Nu putem vorbi de operații speciale dacă nu abordăm toată rațiunea din perspectiva tuturor serviciilor, a tuturor categoriilor de arme, care pot contribui la îndeplinirea misiunii. Prin natura lor operațiile speciale sunt întrunite, chiar la nivel tactic. În funcție de dificultatea misiunii planificarea poate să dureze până la 96 de ore. Planificarea este un demers continuu, se întâmplă permanent și se ajustează permanent, chiar și pe timpul fazei de acționare”.
Locotenent colonel Marian Bârsan, comandantul Batalionului 51 Operaţii Speciale din Târgu Mureş, a prezentat exerciţiul și a subliniat că exerciţiul face parte din rutina zilnică de pregătire.
“Exerciţiul face parte din rutina noastră zilnică, de pregătire a Forţelor pentru Operaţii Speciale, şi a fost executat de militarii Batalionului 51 Operaţii Speciale în cooperare cu alte structuri cu responsabilităţi în domeniul combaterii terorismului din Armata României şi cu structuri de aviaţie şi de informaţii militare. Exerciţiul a fost o şansă pentru noi să valorificăm pregătirea pe care o facem în mod curent şi de a ne testa modul de a acţiona interoperabil cu celelalte structuri din domeniul combaterii terorismului. Cooperarea cu toate forțele implicate în acest exerciţiu nu a început astăzi, ea este parte din rutina noastră de planificare a misiunilor şi se desfăşoară în mod continuu. Parte din pregătirea noastră se bazează tocmai pentru a ne sincroniza procedurile cu celelalte structuri cu care acţionăm, atât din ţară, cât şi din mediul internaţional”, a precizat lt. col Marian Bârsan.
”Este vorba despre câteva secunde care fac diferenţa între un succes şi un eşec…”
Unul din luptătorii Forţelor pentru Operaţii Speciale care a participat la exercițiu a subliniat faptul că cea mai dificilă parte a misiunii este pregătirea, în spatele acestei mici demonstraţii stau multe ore, zeci, poate sute de ore de antrenament şi suport din partea tuturor. Ceea ce s-a văzut în demonstrație e doar vârful icebergului, în spatele acestor acţiuni stă o întreagă armată care îi ajută cu tot ce înseamnă tehnică, materiale şi sprijin.
“Avem un spectru mai larg de misiuni, dar astăzi ne-am orientat către o acţiune directă. Am vrut să vă arătăm cam ce înseamnă și care sunt impicațiile, provocările unei luări de ostatici şi cum ar acţiona forţele speciale într-o astfel de situaţie. Am fost implicat în acţiune direct şi făceam asaltul asupra unui obiectiv unde apropierea pe alte căi nu este posibilă decât prin inserţie aeriană. Noi suntem în măsură să executăm misiuni pe apă, sub apă, pe uscat sau aerian, astăzi am folosit o intervenţie aeriană. Cooperarea într-o situaţie reală este vitală. În cadrul acestui exerciţiu un câştig pentru noi a fost că putem lucra în cooperare cu alte structuri ale Ministerului şi din acest motiv, indiferent ce situaţie reală ar fi, am fi în stare să intervenim indiferent de mediu în cooperare cu oricine din aceste medii de securitate fără nicio problemă”, a spus luptătorul FOS.
Prezent la eveniment, fost ministru al Apărării Naționale, prefectul Mircea Dușa a declarat :
Îmi exprim aprecierea pentru ceea ce fac militarii români și profesionalismul de care dau dovadă. Militarii noștri sunt foarte apreciați pentru felul în care colaborează cu ceilalți participanți și felul în care reușesc să realizeze interoperabilitatea cu structurile NATO”.
La exercițiu participă peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care vor executa acțiuni specifice în 12 locații de pe întreg teritoriul României (cazărmi, poligoane, terenuri, tabere de instrucție și baze aeriene din județele Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Ialomița, Mureș, Sibiu, Suceava, Tulcea și municipiul București). Alături de militarii români din structurile de forțe pentru operații speciale se vor antrena și vor desfășura acțiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii și aproximativ 120 de militari străini din țări aliate sau partenere – Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.