Evenimentul organizat de Garnizoana Târgu Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în colaborare cu Primăria Municipiului Reghin a avut loc în centrul orașului, în fața Primăriei, începând cu ora 11.
Manifestarea a debutat cu întâmpinarea personalităților oficiale, prin prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, trecerea în revistă a gărzii de onoare. După rugăciunea de binecuvântare, prof. Maria Kozak, inspector școlar de limba și literatura română a rostit o alocuțiune referitoare la semnificația evenimentului, simbolistica versurilor și un scurt istoric al imnului național al României.
Primarul interimar Márk Endre a afirmat în discursul său:
”Astăzi, 29 iulie sărbătorim Imnul Național al României, prilej de bucurie, dar și de emoție, pentru că prin această sărbătoare cinstim întreaga istorie a poporului român, îi cinstim pe toți înaintașii noștri. Am bucuria să-i salut cu mult drag pe toți cei prezenți la această sărbătoare. (…) Un popor trebuie să-și cunoască istoria sa, pentru că numai așa poate răzbi peste timp, numai cunoscând trecutul și evaluând corect prezentul poate nădăjdui la un viitor strălucit. Pentru mine personal și pentru toată comunitatea reghineană este un prilej de mare bucurie, pentru că pentru prima dată este sărbătorit Imnul Național în Reghin atât de solemn și grandios. Cinstind imnul național îi omagiem pe toți înaintașii noștri, dar ne exprimăm convingerea că vom contribui la dezvoltarea municipiului Reghin în bună armonie, sub semnul multiculturalității și a respectului reciproc. La Mulți Ani Imnului Național, La Mulți Ani România!”
Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa a subliniat:
”Am ținut foarte mult ca împreună cu Municipiul Reghin să organizăm acest ceremonial dedicat zilei imnului, tocmai din respect pentru cetățenii municipiului Reghin. (…).Dealtfel, în tot județul organizăm activități dedicate zilei imnului, iar în localitățile unde avem garnizoane organizăm și ceremonii militare. Nu avem o garnizoană în municipiul Reghin, avem o subunitate la Solovăstru, dar eu am ținut foarte mult ca această zi importantă pentru români, să fie sărbătorită și aici. Sunt bucuros că am putut organiza în premieră la Reghin această activitate”.
A urmat un scurt moment artistic susținut de Antonia Bacoș și Alex Stoicescu, membrii trupei de teatru amator al Casei Municipale de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară”.
Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului interpretat de Ciprian Istrate.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.