Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Reghin, Inspectoratul Școlar Județean Mures, Biblioteca Municipală ”Petru Maior” Reghin și Liceul Tehnologic ”Petru Maior” a organizat joi, 20 februarie un spectacol pentru a marca Ziua Internațională a Limbii Materne. Evenimentul desfășurat în sala de spectacol a bibliotecii a fost organizat sub egida UNESCO și a fost coordonat de către prof. Ioana Gabor.
Și anul acesta, la a VI-a ediție, evenimentul a avut invitați de marcă, reuniţi într-un demers ce vizează evidenţierea diversităţii şi conturarea specificităţii fiecăreia dintre culturi în parte.
În deschiderea evenimentului prin alocuțiunile susținute reprezentanții I.Ș.J. Mureș și ai Primăriei Reghin au ținut să le adreseze copiilor câteva gânduri legate de această sărbătoare.
”Limba maternă poate fi considerată cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului unui neam, element de etnogeneză și continuitate, care ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale ale unui popor și la promovarea solidarității bazate pe înțelegere, toleranță și dialog” a afirmat în alocuțiunea sa inspector general școlar Claudiu Gabriel Bândilă.
”Limba maternă este o bază pentru învățarea limbilor străine. Limba este cel mai important mijloc de comunicare și relaționare între oameni. Comunicarea eficientă cu vorbitorii unei alte limbi este posibilă numai dacă la rândul nostru cunoaștem limba interlocutorului sau folosim o limbă pe care ambele părți o cunosc. Prin urmare, învățarea limbilor străine este, de asemenea, importantă. Ea creează o punte de legătură între diferite culturi” a spus Illés Ildikó, inspector general școlar adjunct.
”Municipiul nostru se bucură de o diversitate culturală și lingvistică benefică în educarea copiilor. Prin cunoașterea unei culturi vorbim de unitate în diversitate. Experiența care s-a câștigat în Reghin prin prezența unei varietăți multiple de cultură este extrem de benefică pentru educație. Ne oferă modele reale pe care le putem valorifica prin exemplele pozitive pe care le putem da copiilor, fie de etnie română, maghiară, germană dar și de alte etnii, copii care trăiesc acum în Reghin, prin natura activităților econimice pe care le desfășoară părinții lor aici” a subliniat ec. Maria Precup, primarul Reghinului.
Sărbătoarea a strălucit prin cântecele, dansurile și momentele artistice pregătite de elevii școlilor implicate în proiect. Au recitat și au cântat în limba română, maghiară, romani, engleză, germană, franceză, turcă, coreană și chiar japoneză. Au dansat dansuri tradiționale române, maghiare, romani și au pregătit coregrafii pe melodii în vogă.
Moderatorul evenimentului a fost profesor învățământ primar Simina Teodorescu Cota.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.