Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an în data de 22 martie pentru a atrage atenţia lumii întregi asupra importanţei apei şi pentru a susţine cauza managementului sustenabil al resurselor de apă. Evenimentul a fost marcat la mai multe instituţii de învăţământ din municipiul TârnăveniTîrnăveni.
Săptămâna trecută, (22 martie) la Liceul Teoretic „,,Andrei Bârseanu” ” a avut loc Simpozionul prilejuit de Ziua Mondială a Apei, sub sloganul „,,Water and Food Security” (,,Apa şi siguranța alimentară”). Simpozionul a fost tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia alarmantă a poluării drastice a resurselor de apă dulce de pe planetă. De asemenea, s-a evidenţiat discrepanţa flagrantă dintre risipa de apă din ţările dezvoltate, comparativ cu penuria din ţările lumii a treia. După susţinerea comunicărilor: „Apa-aurul lichid al Pământului”, „Proprietăţile şi anomaliile apei”, „Circuitul apei în natură”, „Poluarea apei”, „Calitatea apei potabile la Târnăveni”, „Efectele poluării asupra ecosistemelor acvatice”, „Terapia cu apă”, „Memoria apei”; s-au prezentat posterele realizate de către elevii şcolii cu acest prilej. Invitatul evenimentului Virgil Danciu, comisar al Gărzii de Mediu Mureş, le-a subliniat elevilor importanţa apei şi a menţinerii ei nepoluate.
La Colegiul Tehnic
Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită şi la Colegiul Tehnic din Tarnaveni Tîrnăveni printr-un program la care au participat elevii claselor a IX-a şi care a cuprins printre altele vizionarea unor filme tematice care au fost prefaţate de eleva Casandra Vasiu, după o prezentare a importanţei acestei zile de către eleva Emilia Florean. Sprijiniţi de conducerea liceului, organizatorii evenimentului au fost profesoarele Elena Chiş, Mihaela Podar şi Maria Máathe. La finalul activităţii, elevii claselor a IX-a au distribuit locuitorilor municipiului Târnăveni fluturaşi cu importanţa Zilei Mondiale a Apei.
Micii ecologiști
Sub sloganul „Omenirea este însetată din cauza nevoilor de hrană” Ziua Mondială a Apei din 22 Martie martie a trezit interesul şi micilor ecologişti de la Gimnaziul de Stat „A.vram Iancu”. În pauza mare cadrul didactic Vasilica Coman a făcut o informare cu privire la evenimentul zilei, în care se atrăgea atenţia asupra faptului că este nevoie de 1.000 de ori mai multă apă pentru a satisface necesarul de hrană decât pentru a satisface necesarul de apă de băut. Astfel, îndemnul adresat elevilor se referea la reducerea risipei de alimente pentru a reduce irosirea apei necesare producerii alimentelor, în condiţiile în care 30 % din hrana produsă zilnic în întreaga lume rămâne neconsumată. Acţiunea a continuat cu membrii echipajului „Nu mă uita!” care au participat la un concurs-joc „Câta apă este necesară?”.
În România, această zi se sărbătoreşte încă din anul 1993. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Criza de apă se anunță a fi cea mai importantă problemă a secolului. Conform statisticilor ONU, odată cu creșterea populației planetei, rezerva de apă va scădea considerabil. Pentru acoperirea nevoilor și evitarea unei viitoare crize de apă, este nevoie de descoperirea unei surse noi, care să asigure un minim de 2.000 de kilometri cubi de apă. În prezent există țări care și-au terminat rezerva de apa dulce, prețul unui astfel de produs crescând cu repeziciune. Specialiștii cred că, dacă nu se vor lua imediat măsuri pentru prevenirea crizei de apă, atunci urmările vor fi drastice și nu mai departe de anul 2025. Printre țările care se confruntă deja cu lipsa apei potabile amintim Sudan, Iran, Venezuela, Siria, Zimbabwe, Tunisia și Cuba. Măsurile pentru evitarea unei crize de apă constau în colectarea apei de ploaie pentru a fi folosită în agricultură și industrie, protejarea apelor dulci împotriva poluării și protejarea pădurilor împotriva defrișării.
Mircea Barbu