Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile oamenilor, fie copii sau adulți, așează concepte, dă naștere unor caractere, oferă motivație și trezește dorința de a afla mai mult, de a cunoaște, de a crește.
Începând cu anul 2021, România are o zi națională dedicată lecturii, ziua de 15 februarie. Pe 15 februarie s-au născut două personalități culturale de seamă ale României, care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești, precum și în promovarea lecturii: politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, care a fost și fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret, un renumit matematician și ministru al educației, renumit pentru dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.
Cărțile ne dau profunzimea de care sufletele noastre au nevoie. Cărțile sensibilizează, ne fac să râdem sau să plângem. Într-un fel, ele sunt cele care ne îmbrățișează când avem nevoie de un prieten sau de un adăpost într-un univers care se rotește amețitor cu grijile sale zilnice. Ele deschid minți, pot fi mijloace de comunicare cu oameni valoroși din trecut, ne pot colora imaginația.
Inspectorul școlar general, prof. drd. Sabin-Gavril PĂȘCAN, a „pășit” în lumea minunată a cărților alături de elevii de la ciclul primar de la Colegiul Național „Unirea” din Târgu-Mureș. Aceștia au dat curs invitației și au purtat un dialog deschis pe tema lecturii. Domnul inspector școlar general a preluat rolul de „cititor-povestitor”, iar școlarii s-au aventurat, interpretând personajele lor preferate. De la clasa pregătitoare și până la clasa a IV-a, toți au manifestat dorința de a citi, fiind pasionați de lumea poveștilor, a romanelor.
Pentru că, prin lectură se îmbogățesc cunoștințe, se dezvoltă gândirea, creativitatea și inteligența emoțională, cartea râmâne „cel mai fidel prieten al omului”, izvor de înțelepciune și frumusețe, pentru că „nu e alta mai frumoasă și de folos în toată viața omului zăbavă decât cititul cărților”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.