Secţia Gurghiu a Muzeului Judeţean Mureş împreună cu Consiliul Judeţean Mureş au deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul „Ziua Porților Deschise”, care va avea loc la Castelul Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu în 26 aprilie 2013, între orele 10-17. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Colegiul Silvic Gurghiu şi firma Arhing din Târgu Mureş. În cadrul evenimentului, organizat cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la înfiinţarea Colegiului Silvic din Gurghiu, vor fi prezentate proiectul de reabilitare a complexului Rákóczi–Bornemisza şi rezultatele proiectului cultural „Traseul Limesului Roman Din Județul Mureș”.
Istoricul castelului
Ansamblul castelului Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu se află în centrul localităţii, delimitat la sud de drumul judeţean dinspre Reghin spre Lăpuşna. Domeniul Gurghiului a fost unul dintre cele mai întinse şi importante domenii regale ale Transilvaniei medievale. Pe parcursul secolelor XIV-XVII s-a aflat, de obicei, în posesia voievodului transilvan, a comitelui secuilor sau a familiei princiare.
Începuturile istoriei castelului din Gurghiu pot fi identificate în perioada domniei principelui Gheorghe Rákóczi I (1630-1648), care l-a construit ca sediu pentru partidele sale de vânătoare. După perioada de incertitudine de la începutul secolului al XVIII-lea, domeniul Gurghiului a intrat în anul 1717 în posesia familiei Bornemisza. În 1726 parterul conacului a fost refăcut, la această dată fiind deja în curs şi reparaţiile etajului. Pe parcursul acestei renovări a fost construită capela castelului, care prezintă un plan elipsoidal rar întâlnit în Transilvania. Inventarul domeniului din 1780 aminteşte deja clădirea actuală a porţii care în perioada respectivă a funcţionat ca locuinţă a preotului de curte şi a dărăbanţilor. Un grânar monumental cu două nivele a fost construit la vest de capela castelului în 1807.
După un proces îndelungat, castelul şi domeniul Gurghiului au reintrat în posesia fiscului imperial şi în anii 1880 aici au avut loc celebrele campanii de vânătoare organizate pentru prinţul Rudolf al Austriei. După moartea acestuia, în anul 1893 se înfiinţează Colegiul Silvic din Gurghiu, una din cele mai vechi instituţii de profil din regiune.
Datorită faptului că de-a lungul anilor parcul dendrologic din Gurghiu a fost îngrijit de elevii şi dascălii şcolii, acesta este unul dintre cele mai bine păstrate parcuri istorice din Transilvania.
Sursa: Muzeul Județean Mureș