La conferinţa de presă organizată cu ocazia inaugurării, şeful diplomaţiei ungare a relatat că Ungaria a devenit acum, fără îndoială, unul dintre liderii transformării şi evoluţiei continue a industriei de automobile, iar oraşul Debrecen a devenit un important centru global al acestui sector, unde în prezent au loc investiţii de aproximativ 1 000 de miliarde de forinţi, după ce BMW a decis să se concentreze pe acest loc în privinţa viitoarei sale strategii de electromobilitate, respectiv după ce aici se construieşte şi cea mai mare fabrică de acumulatori electrici din Europa.
“Două dintre cele mai mari trei investiţii din istoria economiei Ungariei au loc în prezent aici, la câţiva kilometri una de cealaltă”, a subliniat ministrul. Szijjártó a punctat că aceste construcţii de fabrici induc dezvoltări enorme a infrastructurii de transport şi implică şi construcţii importante de căi rutiere şi căi ferate.
De aceea, Guvernul Ungariei a decis asupra unor dezvoltări feroviare majore şi în zona oraşului Debrecen: liniile Füzesabony şi Balmazújváros vor fi reînnoite în două etape, cu 130 de miliarde de forinţi, gările existente vor fi modernizate şi vor fi construite şi unele noi, iar calea ferată va fi electrificată, a relatat ministrul.
“Astfel, va fi stabilită o legătură directă între Zona Economică de Nord-Vest din Debrecen şi principalele linii feroviare”, a spus politicianul.
Péter Szijjártó a anunţat că prima fază, în valoare de 65 de miliarde de forinţi, a fost finalizată, astfel încât poate începe a doua fază. “Ca urmare, la Debrecen va fi înfiinţat cel mai mare terminal industrial intermodal din estul Ungariei şi unul dintre cele mai importante astfel de facilităţi din Europa de Est”, a precizat Szijjártó.
Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că acest centru logistic va permite fabricii BMW să fie complet deservită atât prin intermediul căii ferate, cât şi dinspre autostradă.
“Guvernul maghiar îşi îndeplineşte în mod continuu angajamentele pe care le-a luat faţă de BMW, şi continuă, simultan, şi dezvoltările care vor îmbunătăţi condiţiile de trai ale celor care locuiesc aici”, a spus Péter Szijjártó.
“Nu numai că dezvoltăm traficul de marfă, nu numai că facem posibil ca BMW să transporte pe cale ferată 70% din maşinile produse aici, ci în acelaşi timp asigurăm şi un transport mai rapid între Debrecen şi localităţile din jur, ca să facem transportul public mai atractiv şi mai comod, protejând în acelaşi timp şi mediul, deoarece linia de cale ferată va avea de acum încolo montată deasupra căii de rulare o reţea electrică, aşadar locomotivele diesel vor putea fi înlocuite cu locomotive electrice”, a subliniat ministrul ungar de externe.
Sursa: MTI