În cursul lunii noiembrie 2016 Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozitarea de semințe, legume și fructe.
Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.
În unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente precum și 84 de amenzi în cuantum de 145.100 de lei.
Neconformitățile constatate și sancționate au fost cele privind:
nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, substanțe dezinfectante, pereți, spații, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, sursă apă, grup sanitar, vestiar, plafon, acțiuni DDD, paleți, becuri, plase protecție, păianjeni, lavetă, coșuri, blaturi rafturi);
documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, implementare);
etichetare, buletine analiză și ambalare;
documente și trasabilitate;
personalul (fișe de aptitudini, echipament de protecție, stare de sănătate neatestată, instruiri)
altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare, compatibilități, mijloc auto neînregistrat).
Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în Mureș, 6.000 lei pentru igienă necorespunzătoare, circuit nefuncțional;
De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă și probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.