O ceremonie prilejuită de împlinirea a 175 de ani de la dispariţia poetului Petőfi Sándor în timpul bătăliei din 31 iulie 1849 de lângă Sighişoara a avut loc duminică, fiind pusă piatra de temelie a noii aripi a muzeului Ansamblului Memorial Petőfi Sándor din Albeşti, investiţia totală fiind estimată la 6,4 milioane de lei.
În cadrul investiţiei, finanţată în majoritate prin programul Petőfi200 a Fondului Cultural Naţional al Guvernului Ungariei, clădirea actualului muzeu va fi reabilitată şi extinsă cu un spaţiu expoziţional de aproximativ 100 de metri pătraţi, expoziţia Petőfi Sándor va fi reabilitată, iar parcul în care se află obeliscul şi statuia poetului vor fi reamenajate inclusiv din punct de vedere peisagistic.
„Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Naţional al Ungariei – Centrul de Colecţii Muzeale Publice – Muzeul Literar Petőfi din Budapesta şi Asociaţia Culturală Petőfi Sándor din Albeşti comemorează 175 de ani de la bătălia din Albeşti şi moartea poetului Petőfi Sándor. În cadrul comemorării s-a depus piatra de temelie a Ansamblului Memorial Petőfi Sándor Albeşti (…) Va fi o clădire modernă, un concept expoziţional modern despre viaţa lui Petőfi, cu accent mai mare pe bătălia de la Sighişoara unde a murit poetul şi cum s-a născut cultul lui Petőfi în anii 1870-1880-1890”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Koppany Bulcsu Otvos.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a precizat că administrarea Ansamblului Memorial Petőfi Sándor a fost preluată din anul 2022 de către Muzeul Judeţean Mureş, după ce ansamblul a fost administrat ani la rând de către Asociaţia Culturală Petőfi Sándor din Albeşti.
„Ca preşedinte al Consiliului Judeţean, obiectivul meu este să realizez investiţii care să asigure condiţii de viaţă mai bune pentru locuitorii judeţului Mureş. Mi-aş dori ca regiunea noastră să fie un loc atractiv pentru tineri, astfel încât atunci când îşi planifică viitorul aceştia să aleagă Transilvania şi judeţul Mureş, în loc să îşi valorifice talentele şi cunoştinţele în interesul altor ţări. Şi în acest scop, respectiv pentru a asigura condiţii demne de trai pe plaiul natal al comunităţii noastre, ne sprijină şi Guvernul Maghiar (…). De asemenea, astfel putem realiza visul nostru şi aici la Casa memorială Petőfi Sándor din Albeşti. Un prim pas a fost faptul că anul trecut Muzeul Judeţean Mureş a preluat administrarea Casei Memoriale. Iar anul acesta vom începe regândirea, reamenajarea Muzeului Petőfi Sándor din Albeşti”, a afirmat Peter Ferenc.
Potrivit preşedintelui CJ Mureş, dacă lucrările vor decurge conform estimărilor, anul viitor va fi deschis noul Muzeu Petőfi.
În cadrul ceremoniei, reprezentanţii administraţiei judeţene, ai Consulatului Ungariei de la Miercurea Ciuc şi ai partenerilor implicaţi în proiect au depus jerbe de flori la obeliscul din cadrul Ansamblului în Memoria lui Petőfi Sándor din Albeşti, locul în care se spune că au fost înhumaţi între 300 şi 400 de soldaţi maghiari căzuţi în bătălia din 31 iulie 1849. În memoria lor şi a poetului Petőfi Sándor, aici a fost ridicat, în 31 iulie 1897, după 48 de ani de la bătălie, un obelisc de circa 9 metri înălţime, iar după un an, în 1898, aici s-a deschis şi muzeul din incinta parcului memorial, prin implicarea ultimei contese de la Albeşti de la Castelul Haller, Luise Haller.
Pe obelisc este scris doar numele poetului Petőfi Sándor, restul fiind eroi necunoscuţi.
În incinta ansamblului există şi o statuie în mărime naturală a poetului, adusă din oraşul Kiskunfélegyháza în 1999, la a 150-a aniversare a luptei.
Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Sándor Petőfi, Fondul Cultural Naţional, cu sprijinul guvernului ungar, a facilitat renovarea a unsprezece situri memoriale Petőfi. În clădirile renovate au fost deschise expoziţii noi, inclusiv la Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Coltău şi Aszód, iar între siturile memoriale, dezvoltarea Muzeului Sándor Petőfi din Albeşti este considerată remarcabilă, din perspectiva semnificaţiei locului şi a dimensiunii lucrărilor.
Dezvoltarea infrastructurală a sitului memorial şi realizarea noii expoziţii sunt coordonate de Muzeul Naţional al Ungariei, Centrul de Colecţii Muzeale Publice – Muzeul Literar Petőfi din Budapesta, Muzeul Judeţean Mureş din Târgu Mureş şi Asociaţia Culturală Petőfi Sándor din Albeşti. AGERPRES