Anders Kaliff, arheolog şi profesor la Universitatea din Uppsala, Suedia a vorbit, într-un interviu pentru Formula As despre câteva descoperiri arheologice inedite care fac legătura între actualul teritoriu al României şi vechiul teritoriu al Suediei.
„Ca arheolog, am studiat contactele timpurii dintre Scandinavia şi zona Mării Negre. Timp de mulţi ani, am fost doar câţiva cercetători interesaţi de aceste subiecte, în contrast cu secolul XX sau chiar mai demult, când ele erau considerate foarte importante. Dar lucrurile se schimbă astăzi din nou.
Există iarăşi o extraordinară deschidere pentru a afla despre legăturile timpurii dintre populaţii şi despre migraţia lor, mai ales în lumina ultimelor descoperiri, realizate cu ajutorul studiului ADN-ului. Cercetările recente confirmă în mod clar că există contacte timpurii între aceste zone şi că dacii au legături cu Scandinavia.
De asemenea, descoperirile arheologice sugerează contacte foarte strânse în epoca pre-romană cu zona Sântana de Mureş din România. Cea mai clară legătură este aşa-numita cultură Wielbark-Sântana de Mureş-Cerniahov.
Ea aparţine unei populaţii cu trăsături tipice, care încă este acoperită de enigme şi stârneşte multe întrebări. Ideea este că această populaţie, întâlnită şi în Suedia, se întindea şi în Polonia, în regiunea Pomerania, şi în Transilvania, până la Nistru şi Kiev.
Cele mai clare dar şi frecvente argumente sunt aceste necropole cu cercuri de piatră şi lespezi aşezate în picioare, al căror înţeles s-a pierdut, asemănătoare întrucâtva cu Sarmizegetusa. Cred că această populaţie nu a migrat masiv. Cel mai probabil a fost un amestec cu grupurile dominante de goţi şi, cu siguranţă, alianţe prin căsătorii”, a explicat arheologul.
Mai mult, pe formula-as.ro.