Începuturile artistice ale lui Ion Vlasiu s-au manifestat în perioada 1921-1926, atunci când viitorul mare artist a fost elev la Şcoala de arte şi meserii din Tîrgu-Mureş, la secţia tâmplărie. Acolo unde colegii săi au devenit meseriaşi tâmplari, Ion Vlasiu a devenit maestru în cioplirea artistică a lemnului. Parcursul de artist plastic este destul de anevoios, date fiind şi condiţiile materiale precare, dar anii 1929 – 1930 petrecuţi la Academia de arte frumoase din Cluj – Napoca se dovedesc a fi hotărâtori în formarea sa ca artist.
Prima sa expoziţie personală poate fi văzută în anul 1932 la Tîrgu-Mureş, după care împreună cu artişti cunoscuţi din Cluj – Napoca scoate revista de cultură „Herald”. Aceasta era vestitoarea unui talent multilateral care se va dezvolta în deceniile următoare în sculptură, pictură şi literatură. Expune picturi şi sculpturi în ţară la Tîrgu Mureş, Cluj – Napoca, Timişoara, Bucureşti, Paris, Dresda, Zurich, Stockholm, Belgrad, Budapesta, Moscova, Torino, Anvers, Varşovia, Veneţia şi scrie o serie de romane bine primite de cititori.
La Luduş, două opere de artă
În perioada de entuziasm general după evenimentele din decembrie 1989, oamenii de cultură din Luduş au venit cu ideea de a cinsti memoria înaintaşilor cu monumente reprezentative. Aşa se face că, la 20 septembrie 1992, sub primariatul lui Emil Marian, au fost inaugurate, în parcul Primăriei, două statui reprezentând pe Mihai Eminescu şi George Coşbuc.
Acum, la 105 ani de la naşterea lui Ion Vlasiu, iernuţenii sunt chemaţi pentru a participa la un eveniment cultural de excepţie. Profesorul Mircea Gheborean din Luduş, păstrător al unei părţi din arhiva maestrului, alături de Adrian Şanta, Ioana Vlasiu din Bucureşti, Adela Ciurea – Tîrgu Mureş, Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Dimitrie Poptămaş, Mariana Cristescu, Eugeniu Nistor, oameni de cultură ai judeţului; preotul Gheorghe Şanta, Vasile Popa, om de afaceri, ambii din Lechinţa şi Gheorghe Şanta – Bistriţa au propus Consiliului Local Iernut ca numele de „Ion Vlasiu” să fie atribuit Căminului Cultural din Lechinţa, sat component al oraşului Iernut. Într-o şedinţă a Consiliului Local, condusă de Constantin Pantea, propunerea a fost aprobată de toţi consilierii. „În câteva zile vom începe întocmirea documentaţiei”, a declarat primarul Ioan Nicoară.
Conform Dicţionarului de artă modernă scris de Constantin Prut în anul 1982, Ion Vlasiu născut la Lechinţa de Mureş, sat component al oraşului Iernut, în anul 1908, este unul dintre artiştii români reprezentativi ai secolului XX pe care l-a traversat aproape în întregime, plecarea sa din această lume fiind în anul 1997.
Ioan A. Borgovan