Pasul Vâlcan din Hunedoara se numără printre cele mai ieftine stațiuni montane din România. Turiștii urcă aici cu telegpndola, se pot bucura de zăpadă și pot folosi, ca pârtie, șoseaua alpină.
De cealaltă parte a vârfului Straja, turiștii coboară în Pasul Vâlcan, aflat la circa 1.640 metri, transformat în stațiune turistică de peste un deceniu, odată cu construcția telegondolei care urcă din orașul minier Vulcan în zona de agrement.
Din anii ‘70 în Pasul Vâlcan, o veche trecătoare a Carpaților care lega regiunile istorice Oltenia și Transilvania, au fost construite primele cabane pentru cazarea turiștilor – atunci în cea mai mare parte a lor angajați ai minelor de cărbune din Valea Jiului.
La sfârșitul anilor 2000, a început construcția telegondolei și, în anii următori, cu fonduri europene, a șoselei montane care urca în Pasul Vâlcan (inaugurată în 2014). Investițiile statului român în dezvoltarea turismului în Pasul Vâlcan s-au diminuat în anii următor.

Iarna, Drumul județean 664 din Pasul Vâlcan este inaccesibil cu mașina, iar de la construcția șoselei, este folosită ca pârtie de schi și săniuș. În Pasul Vâlcan au fost amenajat și pârtii de câteva sute de metri, însă atunci când întregul drum de patru kilometri, de la stația de urcare a telegondolei până în stațiune, este acoperit de omăt, șoseaua pârtie este mult mai ofertantă pentru amatorii de schi.
„Este, probabil, cea mai ieftină stațiune din România: urci cu 10 lei și te dai cu sania pe șoseaua care coboară prin pădure. Mulți oameni preferă să urce pe jos pe drumul spre Pasul Vâlcan. Îi vedem mai ales dimineața – vin la plimbare: sunt unele locuri atractive și pe drumul spre stațiune, cum este Cascada Lupilor, aflată în apropiere de șosea, în pădure”, povestește un localnic.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.