În contextul în care normele europene de raportare a impactului sustenabilității mediului de business devin din ce în ce mai complexe, Guvernul României a adoptat Hotărârea privind aprobarea Metodologiei pentru raportarea durabilității – Codul Român al Sustenabilității. Executivul vine astfel în sprijinul companiilor printr-o platformă de raportare online, gratuită, care oferă criterii clare și exemple de bune practici: http://codsustenabilitate.gov.ro/.
Codul Român al Sustenabilității și platforma de raportare au fost realizate în cadrul proiectului „România Durabilă”, coordonat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Companiile au contribuit activ la finalizarea Codului fiind implicate în multiple runde de consultare. De asemenea, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a oferit reprezentanților mediului de business o serie de sesiuni de instruire pentru raportare pe sustenabilitate.
Elaborarea și operaționalizarea Codului Român al Sustenabilității are drept scop creșterea numărului entităților care publică declarații nefinanciare sau rapoarte de sustenabilitate. De asemenea, asigură transparența, consecvența și comparabilitatea informațiilor nefinanciare, cu privire la sustenabilitate.
Actul normativ adoptat în ședința de astăzi prevede raportarea durabilității, în mod voluntar, de către:
- entitățile cu peste 500 de salariați,
- entitățile cu peste 250 de salariați (ce urmează să intre sub incidența Directivei europene CSRD pentru anul financiar2025)
- orice entitate care dorește să publice informații referitoare la activitățile în domeniul sustenabilității.
În momentul de față, conform reglementărilor naționale și europene, companiile cu peste 500 de salariați au obligativitatea să depună anual o declarație nefinanciară sau un raport de sustenabilitate. În lipsa unui instrument unitar și transparent, această activitate se desfășura până acum cu dificultate de către companiile care nu beneficiau de experiența similară din alte state. Noul cadru de raportare ajută companiile, autoritățile publice, dar și persoanele care iau decizii comerciale în funcție de importanța pe care o entitate o acordă sustenabilității.