Biblioteca Județeană Mureș organizează și găzduiește ediția de primăvară a Conferinței Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, care se desfășoară în perioada 29-31 mai 2024, în parteneriat cu ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și a numeroși parteneri și sponsori.
Tema pe care ne axăm – Informație. Inovație. Inspirație: construirea conexiunilor – subliniază nu numai rolul bibliotecii în comunitate, ci și rolul pe care COMUNITATEA îl are în viața BIBLIOTECII, și, mai cu seamă, colaborarea în cel de-al treilea spațiu.
Deschiderea lucrărilor Conferinței va avea loc miercuri, 29 mai 2024, de la ora 10.00 în Sala Mare a Palatului Administrativ, și va continua în diverse alte locații din bibliotecă și județ.
Peste 100 de bibliotecari din biblioteci publice din peste 20 de județe, vin la Târgu Mureș pentru a împărtăși din experiența lor profesională pe durata a 3 zile structurate după un program variat. Dincolo de sesiunile de comunicări în paralel și prezentările din plen, participanții vor avea parte de activități practice și discuții interactive, în contextul în care printre invitați se află și profesioniști din comunitatea mureșeană care vor accentua conexiunea comunitate-bibliotecă. Subiectele abordate vor fi strâns legate de tema conferinței aducând în prim plan aspecte de actualitate legate de misiunea bibliotecilor, servicii inovative, proiecte sustenabile și bune practici pentru bibliotecile viitorului.
Plecând de la acțiunile și evenimentele organizate în ultimii ani și experiențele întâlnite în comunitatea mureșeană, prin panelurile și atelierele incluse în program, Biblioteca Județeană Mureș propune inițierea unor proiecte pilot care vor putea deveni, sperăm, exemple de bună practică la nivel național sau chiar derulate prin consorții între biblioteci publice din România și nu numai.
Documentarea din specificul județului Mureș se va desfășura sub forma unei aventuri culturale pe Valea Gurghiului. După-amiaza zilei de miercuri va fi dedicată vizitării unor obiective unicat, iar mai apoi unei incursiuni în tradițiile locale pe Platoul „La Fâncel”, respectiv un mini festival al Văii Gurghiului propus și organizat de bibliotecara Nicoleta Man din Ibănești. Participanții vor descoperi „Satul alegoric” și vor asista la spectacole folclorice sau vor interacționa cu localnicii-tezaur viu. Programul cuprinde și reconstrucții istorice prezentate de Asociația „Milites Marisensis”, Teatrul Scena cu „Garda Lupilor de Foc” și mercenarii medievali din Asserculis. Seara se va încheia cu un foc de tabără și o cină în aer liber, oferind tuturor ocazia perfectă de a se bucura de atmosfera tradițională și de a se conecta cu comunitatea locală.
În preambulul conferinței va avea loc evenimentul de lansare a celei mai recente cărți a istoricului Adrian Cioroianu – „Frumoasă era Sena pe sub florile mele. Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 și COVID-19”. Acesta va avea loc marți, 28 mai 2024, în Sala Bibliotecii de Științe și Litere a UMFST (str. Nicolae Iorga, nr. 1), în prezența autorului, volumul va fi prezentat de prof. univ dr. Corina Teodor și prof. univ. dr. Alexandru Cistelecan, iar moderatorul evenimentului va fi dr. Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș. (link eveniment: https://fb.me/e/3D83HX8gZ)
Vă invităm să fiți alături de noi pe întreaga durată a conferinței!
Programul complet al conferinței, precum și detalii despre invitați, locații și evenimente: https://bjmures.ro/conferinta-anbpr-29-31-mai-2024-targu-mures/.