Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 10 telefoane mobile, 3 laptopuri, 1 token, 1 card bancar, 14.650 euro, mostre de materiale – țesături textile, precum și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.
În baza probatoriului administrat, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane, iar față de alte 2 persoane, aceștia au dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.
La data de 25 mai a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Târgu Mureş, pun în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, în județele Mureș și Arad, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prin folosirea la autoritatea vamală de documente vamale de transport sau comerciale falsificate, urmate de sustragerea de la plata TVA și a taxelor vamale aferente.
În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2018, mai multe persoane din județele Mureș și Arad, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, în vederea comiterii, în mod coordonat, a infracțiunii de evaziune fiscală.
Astfel, prin intermediul unor societăți comerciale, în perioada 2018- 2023, membrii grupului infracţional ar fi efectuat peste 80 de importuri de diferite produse (în general țesături) în România, în special din țări extracomunitare, iar, în urma întocmirii și înaintării declarațiilor vamale, valoarea totală declarată a mărfurilor ar fi fost inferioară valorii reale a acestora, fiind astfel creat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de lei.
Astfel, sumele declarate ar fi fost în conformitate cu plățile scriptice efectuate prin intermediul respectivelor persoane juridice către furnizor, însă, pe lângă aceste sume de bani, persoanele care făceau parte din grupul infracțional organizat, în mod direct ori prin intermediul altor persoane controlate de către acestea (fizice sau juridice), ar fi efectuat și alte plăți către același furnizor, în scopul achitării integrale a mărfurilor.
Toate aceste acțiuni ar fi fost făcute în scopul sustragerii de la plata integrală a TVA și a taxelor vamale aferente importurilor.
Activitatea infracțională a membrilor grupului infracțional organizat ar fi fost sprijinită de către alte persoane, care şi-ar fi pus la dispoziție conturile bancare, în vederea transferării unor sume de bani în țări extracomunitare, efectuând, astfel, demersuri în vederea efectuării de plăți către furnizorul de produse, cunoscând că prin activitatea acestora vor facilita sustragerea de la plata taxelor aferente importurilor efectuate de către societățile comerciale controlate de către membrii grupării și a declarării de către aceștia a unor valori inferioare, în urma introducerii în țară a mărfurilor aferente.