Ca să ajungi la Castelul Béldy din Jibou drumul te va purta printr-o pădure deasă, în inima județului Sălaj. Călătoria în natură va fi apoi urmată de una în trecut, în lumea nobililor maghiari.
Povestea construcției castelului se leagă de căsătoria lui Kálmán Béldy cu Pálma Wesselényi în 1903, pe un teren donat de tatăl miresei, Béla Wesselényi. Locul în care a fost construit se află pe vastul domeniul al familiei Wesselényi din jurul Jiboului, denumit de hărțile de epocă „Lunca”. Aspectul său amintește de vilele Renașterii târzii și de stilul arhitectural palladian, inspirat din arhitectura antică greacă și romană. Există aici și un mobilier de epocă de o valoare deosebită – biblioteca – o piesă ce rar poate fi găsită într-o formă atât de bine conservată în castelele Transilvaniei.
Prin tot ceea ce au întreprins, familiile Wesselényi și Béldy au ajutat la dezvoltarea economică și socială a acestor locuri. Au fost proprietari ai hergheliei de la Jibou și vânători înflăcărați, figuri politice marcante și susținători de edituri și reviste literare. Timpul a lăsat amprente adânci asupra castelului, căci a fost naționalizat în anul 1948 și a funcționat apoi ca azil de bătrâni și ca spital pentru bolnavi neuropsihici. A fost retrocedat urmașilor familiei, iar din anul 2009 se află în administrarea Consiliului Județean Sălaj.
Vino să explorezi acest crâmpei puțin cunoscut de patrimoniu și lasă-te purtat de poveștile unei lumi apuse, dar plină de farmec!
Citeste continuarea pe Romania-Atractivă.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România