Parcul Natural Defileul Mureșului Superior
Mureșul este al doilea curs mare de apă din țară după Dunăre. Cursul său superior a fost declarat arie protejată în anul 2007 . Pe lângă fauna și flora variată, parcul înglobează Defileul Toplița-Deda de 34 km, bisericuța de lemn din a doua jumătate a secolului XVIII din satul Răstoliţa și troița din satul Gălăoaia, asemănătoare crucilor din Cimitirul Săpânța. Luând parcul la pas, vei descoperi munți, defilee, lacuri și ape termale. Pe râul Mureș poți participa și la ture de caiac-canoe sau rafting ușor.
Parcul Național Călimani
În partea de nord-est a județului se întinde și o parte din Parcul Național Călimani. Locul este apreciat pentru traseele de drumeție (vf. Pietrosul – 2100m), faună și floră.
Platoul Breite
Rezervația naturală de stejari seculari Breite din Sighișoara este cel mai bine conservat habitat de pajiște împădurită din centrul și estul Europeri. Acum peste șase secole, sașii au început să își pască aici porcii și bovinele, dar și să organizeze serbări câmpenești.
Pădurea Mociar
Pe Valea Gurghiului se întinde o pădure cu unii dintre cei mai bătrâni arbori din țară. Aceștia au mai bine de 700 de ani. În pădure cresc și diferite specii exotice de arbori din Australia, America de Nord, America de Sud, Japonia.
Rezervatia de bujori de stepa
În Zău de Câmpie, pe lânga Castelul-Calendar se află și o rezervație de bujori de stepă. Este unicul loc unde crește această floare din interiorul arcului carpatic. În aprilie-mai poți admira aici mii de exemplare ce se întind pe câteva hectare. Din păcate, noi am ajuns puțin cam târziu, când sezonul lor deja se terminase. Poate vom avea mai mult noroc în anii ce urmează. Pentru a verifica dacă bujorii sunt înfloriți, puteți lua legătura dinainte cu Octavian Călugăr, custodele rezervației.
Poiana cu narcise, Tărâmul Lavandei și câmpuri de maci
La poalele vestice ale Munților Gurghiu se află rezervația naturală Poiana cu narcise. În cadrul rezervației se găsesc și lalele pestrițe, iriși siberieni, bulbuci de munte, floarea cucului, piciorul coocoșului etc. Majoritatea pot fi admirate în luna mai.
Târâmul lavandei se află în Mădăraș. Câmpul de lavandă este sus pe deal, iar daca tufișurile sunt înflorite, le vei vedea de departe. Dacă este încă începutul sezonului de înflorire, întreabă localnicii și aceștia te vor îndruma. Există și un festival al lavandei organizat la final de iunie.
Mergând cu mașina dintr-un loc în altul vei da peste câmpuri de maci, dar și foarte mulți porți din lemn. Mi s-au părut mult mai multe decât în Maramureș și în zone neturistice.
Sursa: https://travelwithaspin.com/ro/mures-obiective-turistice/
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.