Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, consideră că municipiul va rămâne un centru medical de rang secund în România după ce nu a fost selectat pentru construirea unui spitalul regional din fonduri europene, iar astfel riscă să piardă inclusiv Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) în favoarea Clujului, care va beneficia de finanţare.
„Din păcate, vom rămâne un Centru medical de rang secund în România. Cu regret constat că la nivelul judeţului Mureş vestea că municipiul Târgu Mureş nu va avea un Spital Regional trece neobservată. Încă din 2006 am vorbit despre importanţa realizării unui proiect de asemenea anvergură în municipiul nostru, care ar aduce beneficii uriaşe medicinei târgumureşene şi locuitorilor acestui oraş. Noi avem acest spital, nu ne trebuie decât acceptarea studiului şi recunoaşterea ca oraş-pilot pentru primul oraş cu spital regional. De mâine, dacă s-ar hotărî că e spital teritorial, ar fi un minim proiect care trebuie completat, o nouă clădire care se ataşează spitalului şi putem îndeplini această condiţie (…) Prin faptul că municipiul Târgu Mureş este ocolit de autorităţile de la Bucureşti pentru realizarea acestui proiect, riscăm să pierdem Serviciul Mobil de Urgenţă şi Descarcerare (SMURD), care ar putea să îşi mute sediul central la Cluj”, a declarat presei, marţi, Dorin Florea.
Edilul susţine că spitalul regional putea funcţiona la Târgu Mureş de 8 ani, având nevoie doar de interes şi susţinere din partea tuturor, însă, afirma el, „şi interesul personal a omorât proiectul”.
Primarul susţine că la Târgu Mureş nu era nevoie de construirea unui spital regional de la zero, întrucât acesta există, fiind nevoie doar de înfiinţarea a trei compartimente care să fie în subordinea spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) – Chirurgie cardiacă, ORL şi Urologie.
AGERPRES
Povestim despre construirea unor compartimente spitalicesti si noi nu suntem capabili sa amenajam o nenorocita de parcare in fata spitalului. De ce nu spune domnul primar care si al cui interes personal a omorat proiectul?!
Din partea cui nu a avut sustinere? Eu n-am auzit de nicio campanie de informare privind infiintarea acestui spital regional, fie de bine, fie de rau.
Cu stima,
Bogdan
In timp de pace, nu razboi, in zi linistita cu soare, si nu cu vreun cataclism, nu te poti opera de o banală apencicită acută, desi e considerată urgență majoră, fiindcă nu sunt locuri in spitalul județean . Și locurile de pe coridor, da cele de pe tărgi sunt și ele toate ocupate …. Te urci in masina si cauti pe la privați să te operezi de urgență. O cunoștință bună cu infecție intraspitalicească a intrat in comă. La Terapie Intensivă la fel, nu au loc liber de 2 zile. Sânge nu este, și nu e război, nu e cutremur, accident major, explozie cu arși sau vreo pandemie. SMURD.ul de mult nu mai e ce-a fost, și asta datorită personalului subcalificat. Doar rezidenți super increzuti si voluntari are stau o perioada scurta pentru CV si apoi pleaca spre alte zări…. Dar preocupă pe cineva lucrurile astea ? Ne-am bucurat toți pe vremuri că avem primar medic, l-am apreciat pentru calitățile incontestabile dovedite la începutul anilor 2000. Atât , am rămas cu nostalgia acelor speranțe. A fost primarul nostru de nu mai știu câte ori, a fost prefect, a fost primvicepreședinte la partidul de guvernământ, partid care a dat și Președintele tării 2 mandate , partid care in acea perioadă a și format coaliții majoritare în parlament. Domnului primar al nostru, medic de meserie, ce i-a lipsit oare in anii aști mulți să se implice in viața medicală a orașului, să-și sprijine colegii cu lucruri simple , firești pentru un centru universitar. Am rămas cu toate in urmă față de municipiile din jur. Inclusiv în domeniul medical . Nimic din proiectele promise cu atâta enfază de Dobre , de Florea , de Borbely & Co, nu s-a realizat în comunitatea noastră. Doar averile lor vizibile sau nu, au luat dimensiuni nesimțite.