În acest sfârșit de săptămână (19–21 mai) s-au desfășurat Zilele municipiului Sighișoara, cu denumirea „Sighișoara suntem noi”. Programul a fost unul încărcat, sighișorenii putând alege în cele trei zile de la recitaluri, concerte, expoziții până la sesiuni de comunicări ştiinţifice, evenimente sportive sau mese rotunde și ateliere de creație.
Astfel, vineri 19 mai, a avut loc, în Piața Sigma, deschiderea oficială a evenimentului de către primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean și invitații.
„Reluăm astăzi un eveniment drag sufletului nostru, un eveniment vechi în istoria orașului nostru, întrerupt, din păcate, în anul 2008, dar foarte adânc ancorat în istoria și spațiul cultural sighișorean. Acest eveniment îl regăsim în istoria orașului în diferite nume, cum ar fi Scopationfest, Majalis fest sau mai simplu Zilele de mai. Au fost zile în care tinerii sighișoreni, din școlile sighișorene au animat întreg orașul, alături de ei au fost toată comunitatea și au fost câteva sărbători extraordinare. Ne bucurăm că avem prilejul în acest an să deschidem aceste tradiții. Ne bucurăm că sunteți alături de noi. Revenind la anul 2017, vă invitam să petrecem împreună. Vom avea foarte multe momente culturale, artistice, sportive și sociale. Va fi un bun prilej și pentru turiștii aflați în orașul nostru să cunoască minunatul sprijin sighișorean, să cunoască frumusețile acestui oraș”, a spus primarul orașului Sighișoara Ovidiu Mălăncrăvean, la deschiderea evenimentelor.
A urmat un recital al Fanfarei Sighișoara, un Concert de muzică corală – Corul „Armonia”.
Înspre seară, de la ora 18.30 elevii sighișoreni s-au „dezlănțuit” pe scenă: Școala Gimnazială „Radu Popa” – Corul școlii; Școala Gimnazială „Aurel Mosora” – Corul Cantabile; Școala Gimnazială „Victor Jinga” – Demonstrații de dans modern; Recitare de poezii; Școala Gimnazială “Zaharia Boiu” – Corul școlii, Sceneta „Legenda Turnului cu ceas”.
Au urmat apoi un Spectacol folcloric – Ansamblul „Românașul”& soliștii: Andreea Lăpădat, Daniela Vlad, Doina Pintea, Nicu Pintea și Nelu Șopterean, de la ora 21 un recital folcloric – Cristian Pomohaci.
La Sala Sander de la ora 19 s-a desfășurat Vernisajul Expoziției „Sighișoara în culoare”, Asociația Alma Mater Castrum Sex
Sâmbătă a fost o zi culturală, sighișorenii putând lua parte la o Sesiune de comunicări ştiinţifice „Local. Regional. Național, în context European”, o Masă rotundă cu tema „Integrarea copiilor cu dizabilități în societate” și Atelier de creație.
În piața Sigma – Spectacol de teatru interactiv pentru copii – Trupa Hocus Pocus Preparatus; de la ora 18.00 Spectacol de teatru „Să nu iubești” – Clubul Copiilor Sighișoara, concerte, dansuri etc.
Gabriel Cotabiță, prezentator
Seara au cântat Gabriel Dorobanțu și chiar dacă a plouat, sighișorenii s-au înghesuit în fața scenei amplasată în Piața Sigma, iar apoi a cântat Gabriel Cotabiță, care a fost și prezentatorul spectacolului.
Trupa Hara a închis seara cu un spectacol de zile mari.
Duminică s-au desfășurat Cupa „Zilele Sighișoarei” la Șah; Vernisajul Expoziției „Sighișoara, mon amour”, Asociația Alma Mater Castrum Sex; Meci de fotbal OldBoys; Finala Turneului de handbal juniori „Handbal=Sport, mișcare, sănătate”; Demonstrație de Arte Marțiale; Meci de handbal demonstrativ H.C.M. Sighișoara – C.N.E. Sighișoara, concerte, spectacol de magie pentru copii – Trupa Hocus Pocus Preparatus; Demonstrație și workshop dans latino – salsa și bachata etc.
Seara au cântat Adda, Lidia Buble, Alex Velea, seara s-a încheiat cu un minunat foc de artificii.
Cât au costat
„Zilele Sighişoarei” au costat 187.000 de lei, bani care s-au luat din bugetul local pe anul 2017, și au fost cheltuiți pentru achiziționarea: serviciilor artistice: 100.000 lei; Serviciilor de închiriere scenă și a echipamentului aferent: 34.000 lei; Serviciilor de tipărire materiale de promovare: 3.100 lei; Energie electrică: 8.000 lei; Realizarea instalației electrică pentru alimentare cu energie electrică: 24.000 lei; Serviciilor de salubrizare: 6.000 lei; Închirierea toalete ecologice : 2.000 lei; Asigurarea închiderii traficului auto: 1.000 lei; Asigurarea asistenței medicale: 1.500 lei; Serviciilor de pază și protecție: 2.400 lei; Serviciilor pirotehnice: 5.000 lei.
Noaptea muzeelor
În data de 20 mai 2017 s-a desfășurat și evenimentul internațional Noaptea Muzeelor la Muzeul de Istorie Sighișoara prin organizarea unor ateliere de povești la parterul Turnului cu Ceas. De asemenea, în intervalul orar 20.00-24.00 – ultima intrare la ora 23.30 – vizitarea Muzeului de Istorie Sighișoara va fi gratuită în toate cele trei locații: Turnul cu Ceas, Colecția de Arme și Camera de Tortură.
Atelierele de povești la parterul Turnului cu Ceas au adunat mulți copii care au ascultat poveștile despre păpușile din turnul cu ceas, despre turnurile din cetatea Sighișoarei și despre Sighișoara, iar la sfârșit aceștia au desenat ceea ce au reținut: „Am desenat Turnul cu ceas, mi-a plăcut cel mai mult povestea despre păpușa duminică, care are în cap un soare”, a spus Maria, o fetiță de 6 ani care a participat la activitățile dedicate evenimentului Noaptea Muzeelor.
Titi DĂLĂLĂU
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.