Vă amintiţi probabil de agitaţia creată în jurul unor ziare şi siteuri “suspendate” la sfârşitul anului trecut. Au fost nenumărate speculaţii, fiecare încercând să găsească un răspuns logic pentru măsurile luate de finanţatorii –responsabilii acestor publicaţii. Ei bine, începând de azi, “Erdélyi Riport” (ER) se renaşte precum pasărea legendară din propira-i cenuşă.
Cel puţin asta afirmă un articol apărut azi pe siteul publicaţiei. “Doar numele şi situaţia noastră ni s-au schimbat. Erport.ro e denumirea sub care (re)porneşte în 13 februarie pagina web a redactorilor publicaţiei închise (suspendate) de editorul său, la sfârşitul anului trecut. Editorul noii pagini-vechi este Asociaţia Culturală Holnap (Mâine), ce încearcă să asigure resursele materiale ale redacţiei prin finanţare publică.
Cu rubrici noi, dar folosindu-se şi de domeniile din trecut Erport.ro vrea să rămână în acel spaţiu al jurnalismului liber din comunitatea maghiară din România, unde -asemănător cu media din Ungaria – libertatea presei şi a scrisului de calitate sunt serios ameninţate”, se arată pe noul site Erport.ro
După ce adresează mulţumiri pentru susţinere, solidaritate şi încredere tuturor celor care au contribuit pro bono la blogul publicaţiei şi au ajutat la repornirea siteului semnând şi petiţia după închiderea ER, autorul articolului trece în revistă unele detalii despre care nu s-a vorbit până acum.
Credinţa înflăcărată, din păcate, nu ajunge pentru susţinerea unei publicaţii, pentru că dincolo de angajament, ca la război e nevoie de încă trei lucruri: bani, bani şi bani. Şi explică: doar o parte a muncii ziaristului se desfăşoară în faţa calculatorului. Pentru un reportaj, spectacol, eveniment, interviu e nevoie de deplasare, telefoane, se iau notiţe, se fac poze, se xeroxează, se printează. Mai mult de atât, deşi pare incredibil şi ziaristul e om, care mănâncă, doarme şi bea, are familie, plăteşte utilităţile şi cumpărăturile de la alimentara. “Erport fiind chiar independent nu se poate baza decât pe contribuţia cititorilor”, conchide autorul care vorbeşte în numele redacţiei, fără semnătură. Oferă în schimb nişte conturi în lei, euro şi forinţi deschise la BCR unde pot fi depuse contribuţiile cititorilor.
PS. Ca o observaţie personală: mi se pare ingenios jocul de cuvinte de pe antetul siteului. Expresia “Dulcea Transilvanie” (Édes Erdély) e transformată în “Transilvania cea Dură – Durcea Transilvanie” (Érdes Erdély).
EM