Din 1990 încoace n-am mai pomenit ca vreo societate comercială, fie ea cu capital de stat sau privat, să aibă un așa-numit birou antifraudă și anticorupție. Adică un fel de poliție internă a angajaților. Ei bine, Societatea Națională a Sării Salrom SA are unul. I se spune, formal, Biroul Antifraudă și Anticorupție. Iată ce se poate citi despre aceasta pe site-ul oficial al Salrom:
”La nivelul Societății Naționale a Sării S.A., toate structurile componente au obligaţia de a îşi autoevalua riscurile de corupţie, utilizând Metodologia specifică elaborată de către specialistul în prevenirea și combaterea corupției din structura Biroului Antifraudă și Anticorupție.
În vederea realizării eficiente a monitorizări modului de implementare a măsurilor de prevenire/control a/al riscurilor de corupţie și semnalarea eventualelor fapte în domeniu, în structura centrala a SNS SA a fost încadrată funcția de Expert prevenire și combatere a corupției”.
Pe acest post, special creat, de expert în prevenirea și combaterea corupției a fost angajat un domn pe nume Vasile Mugurel. Cu numai câteva săptămâni înainte să câștige concursul de angajare la Salrom (2023), Vasile Mugurel fusese avansat, prin decret prezidențial, de la gradul de colonel la cel de general de brigadă, înainte de trecerea în rezervă.
De la spionaj militar la combaterea corupției la Salrom

Vasile Mugurel a lucrat decenii în serviciile secrete. A fost inclusiv atașat militar al Ambasadei României la Roma. Ultima funcție deținută înainte de trecerea în rezervă a fost aceea de locțiitor pe probleme de contrainformații al șefului Direcției de Contrainformații și Siguranță Militară (DCiSM), una dintre cele două structuri componente al serviciului secret al Armatei Române, Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA).
Fostul spion militar ar fi venit la Salrom ”pe filieră liberală”, cu acceptul PSD. ”A fost angajat de directorul SNS Salrom S.A. Dan Constantin Dobrea și a fost sprijinit inclusiv de fostul premier Nicolae Ciucă, un apropiat al generalului Marian Hăpău (șeful serviciului secret al Armatei – n.n.)”, scrisese nu de mult site-ul Independent News. Despre ce hram poartă acest Dan Constantin Dobrea am scris zilele trecute: un aparatcik de rang inferior, căruia n-ar fi trebuit niciodată să i se dea pe mână o companie ca Salrom.
”Asigurare contrainformativă” a întâlnirilor politice
În perioada când era al doilea om al contraspionajului militar, numele colonelului, pe atunci, Vasile Mugurel a fost implicat în câteva afaceri dubioase. În una dintre acestea, un fost ofițer DGIA (colonelul Doru Paraschiv) îl acuzase pe fostul său coleg Vasile Mugurel de implicare în acțiuni de supraveghere a adversarilor politici ai ex-ministrului Gabriel Oprea, fost președinte al partidului UNPR.
”Misiunile pe care trebuia să le facem în favoarea omului politic Gabriel Oprea constau în a ne deplasa în diferite locuri unde Oprea şi ai lui din UNPR aveau activităţi extra‑militare. Noi trebuia să asigurăm contrainformativ aceste întâlniri pe dinafară. Întâlniri să le spunem cu specific politic, dar cine ştie exact adevărul, pentru că noi nu intram înăuntrul sălii? În schimb generalul Marian Hăpău (şeful DGIA), da. Iar din ce‑mi amintesc mai intra şi un anume colonel Vasile Mugurel, care în perioada cât Oprea era ministrul Apărării, iar Hăpău şeful Direcţiei Contrainformaţii şi Securitate Militară, îndeplinea funcţia de locţiitor pentru contrainformaţii al lui Hăpău. Noi ştim că aceştia doi intrau, aveau acces”, a povestit la un post TV colonelul Doru Paraschiv.
Interceptarea discuțiilor unor politicieni
În 2017, România liberă scria despre un caz numit afacerea Bragadiru sau Watergate de România. E vorba despre un dosar penal în care același Gabriel Oprea și șeful direct al colonelului Vasile Mugurel au fost acuzați de interceptarea discuțiilor unor politicieni. România liberă din 14 februarie 2017 scria negru pe alb: ”Colonelul Mugurel Vasile este cel care a coordonat Afacerea Bragadiru, în calitate de locțiitor al gen. Marian Hăpău (șeful DCSiM – n.n.)”.
Povestea e mult mai lungă, e încâlcită și miroase a orice, numai a anticorupție și antifraudă nu. O puteți lectura aici (https://romanialibera.ro/sport/formula-1/exclusiv-watergate-de-romania-spionii-lui-gabriel-oprea-au-interceptat-politicieni-440903/).
Sustragere a fondurilor de criză sau război
În 2021 a izbucnit un alt scandal în care apare și numele actualului expert anticorupție de la Salrom: câțiva șefi ai servicului secret al Armatei Române au fost acuzați de sustragerea a 180.000 de dolari din fondurile operative destinate situațiilor de criză sau de război ale DGIA. ”Știfturi aduse pe căi lăturalnice, din China”, cum spunea denunțătorul. Unul dintre cei implicați în operațiune, generalul Iulian Gherghe, a făcut chiar cunoștință cu arestul preventiv, apoi a fost trecut în rezervă.
Și în acest caz apare pomenit numele fostului ofițer Vasile Mugurel: ”Iulian Gherghe pregătea documentele, Ileana Chiriță (contabila-șefă a unității – n.n.) aloca banii și acoperea justificarea lor, iar Ovidiu Ionel Tărpescu sau Vasile Mugurel, locțiitorii gen. Marian Hăpău, <<propuneau>> spre <<aprobare>> comandantului unității”, a povestit denunțătorul publicației Podul.
Delapidare a banilor destinați ”surselor”
În dezvăluirile făcute presei de fostul colonel de informații militare Doru Paraschiv, numele lui Vasile Mugurel mai apare și într-un alt scandal monstru care a zguduit cercul restrâns a serviciului de informații al Armatei Române. E vorba despre delapidarea banilor destinați surselor. Adică informatorilor pe care și DGIA îi are, la fel ca oricare alt serviciu secret.
”Ofițerii operativi obțineau informații. Informațiile de valoare erau speculate, gruparea întocmea documente specifice prin fals intelectual pentru a recompensa sursa, care nu exista în realitate. Recompensele erau foarte mari. Concret, Vasile Mugurel propunea recompensa, iar Marian Hăpău o aproba. Eliberarea sumei o făceau oricum cei doi, iar Ileana Chiriță se conforma”, a precizat fostul ofițer de contrainformații.
Într-o discuție cu jurnalistul Siviu Sergiu, de la IndependentNews.ro, Vasile Mugurel i-a explicat că, de când se ocupă dumnealui cu anticorupția și antifrauda la Salrom, n-a fost depistat nici măcar un singur caz de corupție în rândul angajaților societății. Discuția avusese loc pe când Salina Praid era deja inundată și stă să se prăbușească. Ce ironie…
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.