Fostul proprietar al berii Csíki Sör anunță un Dracula Park de talie mondială la Miercurea Ciuc
Fostul proprietar al berii Csíki Sör anunță un Dracula Park de talie mondială la Miercurea Ciuc

Fostul proprietar al berii Csíki Sör anunță un Dracula Park de talie mondială la Miercurea Ciuc

Un parc de distracţie de talie mondială va fi realizat la Miercurea-Ciuc printr-o investiţie privată, destinaţia turistică urmând să fie operaţională în anul 2027.

Investiţia, catalogată de autorităţile locale de importanţă majoră, a fost prezentată marţi în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, investitorul Lénárd András şi reprezentanţii companiei Antonio Zamperla Spa – The Amusement Group, implicată în cele mai cunoscute parcuri de distracţii din lume.

„Miercurea-Ciuc nu va avea probleme cu numărul de înnoptări turistice pentru o lungă perioadă de timp după realizarea acestei investiţii de o importanţă majoră. Mulţumim că au ales oraşul nostru ca locaţie, iar partenerul italian este o garanţie că se va construi aici un parc de distracţii de cea mai înaltă calitate. Din punct de vedere al infrastructurii, susţinerea acestei investiţii reprezintă o provocare şi pentru noi, motiv pentru care vom semna ulterior o declaraţie de intenţie privind cooperarea”, a declarat primarul Korodi Attila.

La rândul său, omul de afaceri Lénárd András a spus că ar putea descrie acest parc de distracţie ca un Disneyland transilvănean, numele nefiind stabilit definitiv.

„Numele nu este încă definitiv stabilit – ne gândim dacă să se numească Dracula Park sau Transylvanian Dracula Park. Ştim că acest nume poate fi controversat în regiunea noastră, dar pentru că dorim să atragem turişti dincolo de graniţe, vrem să construim un brand puternic. Am imaginat o lume de poveste transilvăneană din secolele XIV-XV, care prezintă moştenirea noastră culturală şi arhitecturală. Pornind de la regele Matei Corvin până la Dracula, otomani, tătari, se va pune accent şi pe culturile secuiască, săsească, română şi romă”, a spus omul de afaceri.

La conferinţa de presă a participat şi Antonio Zamperla, directorul general al afacerii de familie de a treia generaţie, una dintre principalele producătoare de echipamente pentru parcuri de distracţii, între care se numără şi cele ale brandurilor globale Disney şi Universal, conform informaţiilor transmise de Primăria Miercurea-Ciuc.

„Această viziune nu este doar despre un parc de distracţii, ci despre un loc de întâlnire, experienţe comune, zâmbete. Activăm în toată lumea şi ne fascinează cultura locală şi de aceea, oriunde mergem, vorbim limba localnicilor. Principiul nostru este să inovăm, păstrând în acelaşi timp moştenirea noastră”, a declarat Antonio Zamperla.

De asemenea, managerul de vânzări al firmei, Ludmila Goiciu, a prezentat conceptul parcului cu tematică culturală, punctând faptul că accentul se va pune pe personaje emblematice ale Evului Mediu, în special pe regele Matei Corvin şi pe mitul Dracula.

Primăria Miercurea-Ciuc a informat că, pe lângă o clădire inspirată de Castelul Corvinilor, vor putea fi văzute şi sate secuieşti, săseşti şi româneşti, o tabără de romi, o tabără de asediu otomană, toate prezentate prin elemente arhitecturale completate de „montagne russe”, carusele, săli cu oglinzi şi castele bântuite.

Omul de afaceri Lénárd András a precizat că în prima fază va fi realizat strict parcul de distracţii propriu-zis, printr-o investiţie de 56 de milioane de euro.

„Locaţia exactă este în zona Băile Jigodin, între calea ferată şi râul Olt, pe terenul unde în prezent se află o hală industrială. Această hală va fi reconvertită, iar în jurul ei se vor construi aproximativ 40 de unităţi de servicii auxiliare (de la elemente de joc până la cafenele şi baloane cu aer cald). Proiectul este deja în fază de planificare şi autorizare, iar autorizaţia de construcţie este aşteptată anul viitor, după care va începe imediat implementarea primei faze”, a transmis Primăria Miercurea-Ciuc.

Faza a doua a proiectului se va realiza pe terenul Composesoratului Sâncrăieni, aflat în apropiere de prima locaţie menţionată.

Aici vor fi construite spaţii de cazare şi un „sanctuar al urşilor”. Acesta va funcţiona ca adăpost pentru urşi, va fi legată de parcul de distracţii printr-o telecabină şi va permite vizitatorilor să observe animalele de la înălţime.

Se estimează că proiectul va crea 220 de locuri de muncă directe şi va atrage anual aproximativ 600.000 de vizitatori. AGERPRES