La Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE – ediţia a 24-a, care a debutat miercuri, la Târgu Mureş, printre cele 47 de filme selectate pentru a intra în competiţie se regăsesc pelicule din zone de conflict precum Siria şi Afganistan, un documentar şi un film de ficţiune.
‘Toate filmele care vor fi prezentate la festival sunt subtitrate în limba engleză şi traduse la cască în română şi maghiară. (…) În concurs vom avea şi nişte filme din ţări despre care noi auzim doar la ştiri în conotaţie negativă întotdeauna. Şi sper că cei care se interesează de lumea în care trăiesc vor veni să vizioneze aceste filme. Că e război, că sunt migranţi, acolo se trăieşte, e viaţă, oamenii fac artă, se exprimă prin film. Avem filme din Siria, Afganistan, Iran, Israel, selectate din cele 751 de filme de pe cinci continente, care au ajuns la Târgu Mureş în etapa de preselecţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE’, a declarat directorul artistic al festivalului, Gasparik Attila.
În programul de concurs, care începe joi şi se va derula până sâmbătă, printre cele 47 de producţii – dintre care 27 sunt de filme de ficţiune, 12 animaţii, 4 filme documentare şi 4 filme experimentale – din Siria va fi prezentat documentarul ‘Love’ de Waddah Alfaed, iar din Afganistan va fi prezentat filmul de ficţiune ‘You Are Not American’ de Sadam Wahidi.
Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE a debutat miercuri cu filmul artistic ‘Tuse convulsivă’ de Gardos Peter din Ungaria, care face parte din seria de lungmetraje maghiare, prin care vor fi comemorate evenimentele din octombrie 1956, la 60 de ani de la Revoluţia anticomunistă. Cu această ocazie vor putea fi vizionate o serie de pelicule, precum ‘Domnul profesor Hannibal’ de Fábri Zoltán ales în anul 2000 prin votul secret ai criticilor de film din Ungaria printre cele mai bune 12 filme maghiare ale secolului trecut şi ‘Iubire’ de Makk Károly, care a fost prezentat din nou, în anul 2016 la ediţia a 69-a al festivalului de la Cannes, în cadrul programului Cannes Classics în care s-au proiectat variantele restaurate ale celor mai importante pelicule clasice.
De asemenea, pe parcursul festivalului este programat şi filmul de debut al lui Horváth Lili, ‘Născută miercuri’, care a câştigat premiul pentru cel mai bun film din programul de concurs ‘East of the West’ la ediţia a 50-a al Festivalului Internaţional de Film din Karlovy Vary, şi câştigătorul premiului criticilor de film FEDEORA. La Târgu Mureş vor mai rula filme precum ‘Minotaur’ de Tolnai Szabolcs, ‘Aproape toate sufletele de-aici’ de Igor & Ivan Buharov, toţi trei făcând parte din juriul festivalului.
Printre proiecţii se mai regăsesc ‘Mama şi toţi ţăcăniţii din familie’, o coproducţie Ungaria-Germania-Bulgaria, deFekete Ibolya, ‘Nu vă daţi jos pantofii’ noul film al lui Hajdu Szabolcs, care a primit anul acesta Globul de Cristal, marele premiu al festivalului internaţional de film de la Karlovy Vary, ‘Gândeşte-te la mine’ de Kern András, ‘Sieranevada’ de Cristi Puiu, ‘Inimi cicatrizate’ de Radu Jude, ‘Miracolul de la Tekir’ de Ruxandra Zenide.
Partenerii Festivalului sunt Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, iar printre finanţatori se regăsesc Ministerul Culturii, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Municipiului Târgu Mureş, Ministerul Tineretului şi Sportului, Fondul Bethlen Gábor şi Fundaţia Communitas.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.