Cei care vă așteptați ca în următoarele rânduri să găsiți verdictul „vinovat”, vă puteți opri aici din citit. Spre dezamăgirea dumneavoastră nu mă pot erija în for judecătoresc, dar pot prezenta cu exactitate părerile tuturor părților implicate în acest caz.
De trei ani deja circulă zvonuri că la Liceul cu Program Sportiv „Szász Adalbert” din Tîrgu Mureș „ar fi ceva putred”. Întâmplător, în aceste zile o brigadă de la Inspectoratul Școlar Județean desfășoară o inspecție generală la această unitate de învățământ. Inspecția generală este o coincidență sau prin ea se încearcă mușamalizarea eventualelor nereguli? Bineînțeles că nu ne putem baza pe zvonuri, așa că am mers pe filieră, pas cu pas, în căutarea adevărului.
Nemulțumirile unui profesor de română cu doctorat
Primul care a semnalat nereguli existente ori fictive, rămâne de văzut, a fost dr. Călin Crăciun, profesor de limba română în cadrul liceului cunoscut sub acronimul LPS. În urma unor convorbiri telefonice am aflat punctul de vedere al profesorului care „se luptă cu sistemul în încercarea de a munci și de a trăi corect”. Părerile sale au fost expuse și în cadrul unei conferințe de presă, în 22 septembrie 2016, găzduită de Cătălin Hegheș, director executiv AMPER pe tema organizării concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori de școală și despre abuzul directorului LPS denunțat la parchet de către profesorul Crăciun. Ulterior, prin septembrie, toate problemele sesizate au fost date publicității într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației. Sesizarea a fost urmată de o anchetă a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, iar raportul a fost remis Ministerului.
Este sau nu „fabrică de diplome” LPS?
Nemulțumit de rezultat, profesorul Crăciun a cerut ca de la Minister să se trimită Corpul de control ca să verifice modul în care IȘJ –ul a făcut inspecția. Dacă profesorul Crăciun susținea că LPS este „fabrică de diplome”, pentru că elevii pe care îi lasă corigenți sunt reexaminați și promovează clasa, chiar dacă nu sunt în stare să poarte nici cea mai banală discuție în limba română, iar absențele lor sunt motivate sub semnătura directorului școlii, Corpul de Control reprezentat de inspectorul școlar pentru educație fizică a concluzionat, că „nu sunt nereguli”. În ceea ce privește colectarea fondurilor pentru clubul sportiv privat prin intermediul școlii, sesizat de asemenea de profesorul Crăciun, Corpul de control spunea că „nu se bagă, neavând competență” în această problemă, după cum explica profesorul Crăciun.
Prea bun, prea ca la facultate
Dincolo de aceste probleme sesizate, profesorul Crăciun s-a plâns și de „mai multe feluri de presiuni exercitate de directorul școlii”, Csiki Zsolt. Astfel a amintit de rugămințile directe de a promova anumiți elevi, de blamările fățișe sau voalate pe la ședințe, aluziile făcute de directorul școlii, cum că el, profesorul Crăciun ar fi prea bun pentru liceu, având doctorat în filologie și fiind și redactor la revista „Vatra”. În continuare, profesorul a depus o plângere penală și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș, cu „date suplimentare”, ce urmează să fie date publicității, după cum promitea profesorul.
Reacția școlii, după scrisoarea deschisă
„Ca urmare a scrisorii deschise adresate de către colegul nostru, profesor dr. Crăciun Călin, către MENCS și IȘJ MUREȘ, colectivul didactic al Liceului cu Program Sportiv ,,Szász Adalbert” nu susține punctul dânsului de vedere. Considerăm că scrisoarea formulată de dumnealui aduce prejudicii imaginii corpului profesoral, a elevilor și lezează eforturile depuse de noi până în momentul de față în vederea ridicării prestigiului școlii. Suntem profund indignați de cele declarate în această scrisoare”, se arată în comunicatul semnat de Corpul didactic al Liceului cu Program Sportiv „Szász Adalbert.”
Ce spune Inspectoratul Școlar Județean
Illés Ildikó, inspector școlar general adjunct surprinsă de întrebarea mea, cu ce ocazie se face inspecția la LPS, a declarat: „Este vorba despre o inspecție școlară planificată, începută de marți (7 noiembrie, n. red.), Pui Adina coordonează, ea răspunde, eu am doar o mică parte de verificat, o să mă duc săptămâna viitoare la școală. Nu am hârtia acum la mine, nu vă pot spune exact despre ce este vorba, dar vorbiți cu Adina Pui”, a mai spus și mi-a dat și numărul de telefon pe care o pot găsi pe coordonatorul inspecției. Încercând să aflăm ceva mai mult, am întrebat-o dacă se vor verifica și problemele financiare ale școlii, inspectorul Illés mi-a zis: „Noi ne ocupăm de partea educațională, ședințe cu părinții, cu corpul profesoral, urmând niște pași, de partea financiară se ocupă Primăria și Curtea de Conturi”. La întrebarea dacă știe cumva de strângerea de fonduri pentru clubul sportiv privat, dacă a citit știrile despre acest subiect, a negat că ar cunoaște ceva: „Pe cuvântul meu de onoare, nu cunosc și nici nu mă-interesează”.
Petiție fără timbru
Urmând indicația inspectorului general adjunct, am sunat-o pe Adina Pui, de asemenea inspector general adjunct, coordonatorul inspecției. „Inspecțiile sunt de două feluri: tematice și generale. În perioada 07-17 noiembrie derulăm inspecția generală la Școala Generală Bernády, fosta nr. 2 și la Liceul cu Profil Sportiv „Szász Adalbert”. La „Bernády” nu am avut inspecție generală din 2002, vă dați seama. Avem mult de lucru, 5-6 inspecții generale putem desfășura anual”, a explicat inspectorul. La întrebarea despre sesizările referitoare la nereguli, Adina Pui a spus: „Din 4 mai anul curent, de când sunt în această funcție, nu am avut nicio sesizare, plângere sau reacție. Am citit din presă, expresii regretabile precum „slugoi” și altele. Păcat că se încearcă prin presă rezolvarea problemelor. Ar trebui să vină la Inspectorat. Se tem? De ce? La noi când vine cineva îl îndemn să scrie sesizările, suntem colegi, funcțiile sunt trecătoare!”.
Domnul profesor e bolnav!
„În ceea ce privește problema banilor, inspectoratul nu are pârghiile necesare pentru a verifica”, a continuat Adina Pui. „Partea financiară aparține de Primărie, de Curtea de Conturi. Fondul clasei e interzis prin ordin, cine nu respectă… Noi ne ocupăm doar de actul educațional. După inspecția generală se va emite un raport. Raportul nu este public, va fi citit în consiliul profesoral, la profesorii care sunt prezenți la inspecție. Profesorul de română momentan este bolnav, poate va veni săptămâna viitoare. Dacă în cadrul inspecției se constată nereguli, se hotărăște o perioadă de remediere, după care revenim la unitatea școlară, verificăm, dacă s-au remediat cele sesizate, de regulă se remediază, dar dacă nu se întâmplă așa, sunt alți pași de urmat, dar sperăm că nu se ajunge la asta. Lăsăm o perioadă de monitorizare, poate că e un management defectuos, Comisia de Administrație va hotărî dacă se schimbă conducerea”, a explicat apoi în linii mari metodologia.
În paranteză doar a menționat că cel care face ecuații, cine a cui nevastă este, sau al cui e bărbatul, ar face mai bine dacă ar sesiza la Primărie sau la Curtea de Conturi neregulile. Și ca o concluzie a ținut să precizeze: „Eu nu am ce căuta în cercul ăsta vicios!”
„Eu sunt un om deschis”
Directorul LPS, consilierul local Csiki Zsolt mi-a răspuns cu amabilitate la salut, ca apoi să-și aducă aminte că de fapt ar putea să dea în judecată publicațiile care i-au afectat imaginea prin afirmații și expresii jignitoare, fără să-i fi cerut opinia. „Sunt un om foarte deschis. Sunt calm. N-am furat, n-am dat în cap la nimeni. Chiar mă bucur că a venit inspecția. Cu 100 de angajați pot fi mici probleme, să vedem raportul, la ce concluzie ajunge brigada”, a spus directorul acceptând ca să stăm de vorbă.
Spunea că nu-i supărat, dar l-a afectat totuși că a fost etichetat „analfabet funcțional” în presa locală. „Văzând articolele, a doua zi am supus la vot, vot secret, dacă se mai dorește ca eu și Popovici Camelia Elena, directorul adjunct, să rămânem la conducerea școlii. Din 57 de votanți peste 50 au zis DA, iar 3 sau 4 au fost împotrivă!”, a menționat fără să știe exact care dintre ei a avut mai multe voturi negative.
A precizat din start că nu e supărat, încercând să răspundă reproșurilor ce i-au fost adresate de profesorul de română. „Eu sunt târgumureșean. Tatăl meu s-a născut în Tîrgu Mureș în 1943. Am primit oferte din străinătate, fiind sportiv de performanță, am studii, masterat în sport, dar n-am plecat. Mă lupt pentru educație, dar simt că-mi piere entuziasmul. Eu, slugoi? Mi s-a propus să mă implic și politic, poate reușim să facem mai mult pentru comunitate. Am ajuns consilier local. Am spus și în ședințe, avem aeroport la Cluj și gara la Sighișoara? Nu e normal!”.
Directorul lucrează pe termen lung
„Sunt director pentru că am fost la concurs și am obținut notă mare, de am fost și felicitat. Ceea ce trebuie înțeles că nu iau deciziile de unul singur. Toate propunerile sunt verificate, aprobate de Consiliul Administrativ. Fondul școlii nu mai avem de doi ani. Pentru donații se emit facturi. Denumirea Asociației a fost aprobată de București. Chiar vreau să fac o conferință de presă unde voi răspunde tuturor întrebărilor. De șase ani și jumătate sunt director, efectul se va vedea în timp. Nu poți face proiecte pe termen scurt. În 8-12 ani se văd rezultatele. Eu rămân liniștit, dar vreau să facem ceva pentru sportul mureșean. Trebuie reținut că sport de masă nu există fără sport de performanță!”, a mai spus și nu a uitat să-i menționeze numele celui care a obținut recent titlul de campion balcanic la lupte libere, categoria 66 kg, Biró Krisztián.
Cine contrasemnează motivările
Revenind la motivarea absențelor, Csiki a precizat că el nu semna, ci contrasemna motivările. „La mine în birou am un grafic cu toate deplasările, cantonamente, concursuri, eu pot să verific dacă elevul –fiind vorba de sportivi – a fost în cantonament sau a chiulit. O profesoară, să zicem de matematică, nu are de unde să știe dacă au fost sau nu concursuri în perioada în care a lipsit elevul de la ore. Deci eu le contrasemnam doar!”, a subliniat directorul. Cât despre capacitatea intelectuală a elevilor sportivi, Csiki a spus că pe teren, unde sportivul trebuie să ia o decizie la secundă, ce face cu mingea, nu se poate pune la îndoială capacitatea intelectuală a acestuia.
Ca într-o familie
Vorbind despre atmosfera din școală, a menționat că aici se lucrează mult, de dimineață până seara, nu se lasă probleme nerezolvate pe a doua zi. „Suntem ca o familie. Nu s-a pus niciodată problema etnică. Ne înțelegem bine. În ceea ce îl privește pe profesorul de română, bolnav în ultima vreme, o săptămână a revenit, acum iar e în concediu de boală, nu participa la activități, îi trimitea acasă pe elevi de la ora de dirigenție, se pare că mai are un job undeva, scrie undeva. De aceea i-a fost luată dirigenția”, a precizat Csiki.
Club sau Asociație
Neînțelegerile legate de club nu au fost pe deplin elucidate. „Eu nu am club privat. Sunt membru în Asociația Clubului Sportiv LPS- Mureș. Prin această asociație am realizat un parc frumos pe terenul viran de lângă liceu, pe strada Pavel Chinezu. Pentru că am lucrat pe termen lung oricine vine după mine, predau proiectele să le ducă mai departe. Am copia după protocolul de colaborare cu LPS și FCM, totul era pregătit, apoi nu s-a mai semnat pentru că era în favoarea liceului. Nu a fost finalizat!”, a spus cu năduf.
Inspecția e binevenită
„Dacă era în grafic sau a venit în urma articolelor de ziar, ori din alt motiv, inspecția e binevenită. În 2011 am avut inspecție școlară generală și de îndrumare. Anul trecut Curtea de Conturi a fost în inspecție, opt săptămâni și nu au fost probleme. Să vedem acum inspecția generală la ce concluzie ajunge. Au verificat absolut tot. Le-am pus la dispoziție toate registrele, tot ce-au cerut, pe linie de management, au verificat hotărârile de Consiliu de Administrație, tot. Eu sunt un om foarte deschis, dar nu sunt perfect. Aștept raportul comisiei să mi se spună ce au găsit și ce consideră, să-mi spună ce nu e bine. Într-o unitate așa de mare cu peste 1.000 de copii, dacă pierd două săptămâni cu inspecția, atunci să și învăț câte ceva. Liceul e pe strada Pavel Chinezu, cu clasele de la 0 la 12, dar nu avem internat, nu avem cantină. Eu doresc și în viitor să avem cantină, să avem internat, nici pe str. Babeș (vechiul sediu al liceului) nu era internatul școlii, aparținea de „Brâncuși”, dar consider că trebuie să le acordăm condiții elevilor dacă vrem performanță!”.
Nu-i stilul meu
„Nu-i stilul meu să arunc cu noroi. Toată lumea plătește pentru ceea ce face”, cu aceste cuvinte am încheiat convorbirea cu directorul Csiki Zsolt de la LPS.
În acest timp alte reclamații și înregistrări de la o ședință pe școală ar putea fi făcute publice.
Rolul meu se oprește la prezentarea declarațiilor făcute de protagoniștii acestui film.
Restul e treaba justiției.
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.