Intenții de creare a unui lac cu apa din salina Praid în apropiere de Sovata
Intenții de creare a unui lac cu apa din salina Praid în apropiere de Sovata

Intenții de creare a unui lac cu apa din salina Praid în apropiere de Sovata

Echipa de experți internaționali prezentă la Praid și-a încheiat misiunea. Soluția de deviere a pârâului Corund a fost modificată. O parte din apă va fi preluată de țevi cu diametrul mare, iar cealaltă va fi direcționată pe o albie artificială.

Se conturează tot mai clar planul de formare a unui lac artificial în care să fie colectată apa extrasă din subteran. Iar experții internaționali, care au analizat terenul, propun modificări esențiale, în devierea pârâului Corund, care presupun însă demolări de case și mutarea unui drum.

În următoarele zile, o sută de senzori microseismici aduși din Germania vor fi instalați pentru a monitoriza stabilitatea solului, acolo unde sunt cele 45 de case care au fost evacuate.

În paralel, autoritățile au stabilit zona unde se va forma unui lac artificial cu apa scoasă din salină, un teren de 16 hectare, în apropiere de Sovata, anunță știrile Pro TV.

Petres Sandor, prefectul județului Harghita: „Ar permite depozitarea de la câteva sute de mii de metri cubi până la 1.000.000 m³ de apă, urmează studii aprofundate, discutăm de o impermeabilizare care să asigure să nu scape nici 1 mm de apă sărată.”

În salină s-ar afla, potrivit estimărilor, peste 4 milioane de metri cubi de apă.

Pe Valea Târnavei Mici, nivelul de sare din rețeaua publică de apă a început să scadă, dar apa nu este încă potabilă.

Conform recomandărilor transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), apa din rețeaua publică și din sursele actuale este considerată adecvată pentru adăparea animalelor, în limitele orientative comunicate, până la proba contrarie. Monitorizarea va continua în regim permanent și pentru acest aspect.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Mureș va prelua probe săptămânale din fântâni și izvoare publice.

Pentru a putea solicita un suport financiar şi logistic la nivel european și, dacă este cazul, prin parteneriate internaţionale (ex. Israel), pentru achiziţionarea şi amplasarea de stații de desalinizare, care să fie operate direct în staţiile de tratare a apei potabile de la Fântânele şi Târnăveni, operatorul regional Aquaserv S.A. Târgu Mureş a indentificat aceste soluții de rezolvare pe termen lung.