Cazurile angajatorilor care ascund accidentele de muncă produse este în creştere, numai în ultima lună semnalându-se trei astfel de evenimente, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş, Andrei Mureşan.
‘Un fenomen care, din păcate, revine în atenţia noastră este evitarea comunicării accidentelor de muncă către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Necomunicarea este sancţionată cu amendă destul de mare, undeva la 10.000 RON, şi este doar o chestiune de timp să aflăm că a avut loc un accident de muncă care nu a fost comunicat (…) Luna aceasta am avut trei cazuri unde se vor aplica prevederile legale. Cercetările sunt în curs de desfăşurare, iar la final se vor aplica sancţiunile prevăzute de lege. Deci chiar este o situaţie pe care nu o tolerăm, această necomunicare. Într-adevăr de multe ori, în proporţie de peste 90%, această lipsă de comunicare ascunde o muncă la negru sau grave lacune în ceea ce priveşte dotarea tehnică’, a arătat Mureşan.
Potrivit acestuia, au fost cazuri de accidente rutiere în care s-a constatat că deşi cel accidentat era în timpul serviciului, maşinile nu aveau verificările tehnice efectuate sau nu aveau autorizaţie de la Autoritatea Rutieră Română.
Andrei Mureşan a precizat că aceste accidente de muncă sunt destul de greu de ascuns, întrucât muncitorii care rămân cu invalidităţi şi care ar urma să fie încadraţi în pensii de handicap au, în cele din urmă, nevoie de documente din partea ITM. ‘Se încearcă să se acopere anumite probleme majore (…) De obicei în urma accidentelor de muncă reies zile de spitalizare şi, Doamne fereşte, mai reies situaţii de invaliditate când persoana accidentată doreşte să intre în pensie de invaliditate sau pensie anticipată. Atunci dosarul trebuie să se blocheze la noi, trebuind să se reia o cercetare pentru un eveniment care a avut loc poate acum 2 ani, un an de zile, de multe ori ei (accidentaţii, n.r.) nemaiputând să intre în drepturi. Deci este o chestiune de timp să se ajungă la noi. Şi atunci consecinţele sunt mult mai grave, atât pentru angajator, cât şi pentru angajatul care a suferit accidentul şi care, de multe ori, nu mai poate beneficia de prevederile legii’, a accentuat Andrei Mureşan.
Acesta a spus că în luna septembrie, în judeţul Mureş s-au înregistrat 7 accidente de muncă, din care două mortale şi 5 cu incapacitate temporară de muncă.
AGERPRES