Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a declarat luni, după semnarea contractului de finanţare a proiectului de reabilitare a Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş, că la finalul lucrărilor această instituţie va deveni a doua la nivel naţional, după Muzeul Antipa, ca dimensiune şi ca dotare.
Contractul de finanţare a proiectului ‘Reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş’ a fost semnat de directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, şi are o valoare totală de 11,2 milioane lei, din care peste 9,2 milioane de lei fonduri nerambursabile.
Contribuţia Consiliului Judeţean Mureş la realizarea proiectului este de 2.072.667,69 lei, din care 187.777,00 lei contribuţia la cheltuieli eligibile şi 1.884.890,69 lei contribuţie la cheltuieli neeligibile.
‘Această clădire, a cărei construcţie a fost finalizată în 1894, a avut de la început destinaţia de muzeu şi deţine peste 70.000 de obiecte extrem de valoroase la nivel naţional, iar după reabilitare va fi pe locul doi la nivel naţional, după Muzeul Antipa’, a arătat Soos Zoltan.
Şefa Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş, Daniela Botoş, a precizat că în urma implementării acestui proiect muzeul va avea, în următorii doi ani, o peşteră cu lilieci, alei senzoriale, grădini terapeutice, exponate noi şi va beneficia de numeroase îmbunătăţiri.
Vor fi reabilitate clădirea muzeului, sculpturile şi elementele decorative, va fi recondiţionată tâmplăria din lemn şi metal existentă, vor fi înlocuite reţelele de utilităţi, vor fi construite rampe pentru persoanele cu dizabilităţi şi va fi realizat iluminatul arhitectural a clădirii.
Între altele, în proiect vor fi reamenajate încăperile pentru expunere, vor fi expuse trofee şi arme de vânătoare, va fi amenajată o peşteră cu lilieci naturalizaţi, vor fi expuse specii exotice marine, naturalizate, plante acvatice exotice, specii exotice terestre, va fi reconfigurată diorama cu ecosisteme existent şi vor fi achiziţionate exponate noi.
De asemenea, va fi achiziţionat mobilier specific muzeelor pentru păstrarea microclimatului necesar exponatelor şi va fi amenajată o seră pentru expunere în cadru natural a unor plante exotice care nu se regăsesc în flora caracteristică judeţului Mureş.
Clădirea Muzeului de Ştiinţele Naturii – construită în stil neoclasic, cu elemente greceşti şi renascentiste italiene – a fost proiectată de Kiss István şi a fost finalizată în 1894. Pe faţada clădirii se află o serie de statui care semnifică misiunea statului în promovarea industriei, care au fost realizate de Róna József.
În 1931, Aurel Filimon a propus înfiinţarea unei secţii de ştiinţe naturale, având o colecţie personală de botanică (peste 3.000 de plante), entomologie (6.600 specii de insecte), mineralogie, petrografie, paleontologie (peste 4.000 piese), însă mare parte dintre acesta s-au pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi clădirea a funcţionat, până în 1957, ca internat, devenind din nou muzeu în 1968, iar din 1988 adăposteşte Muzeul de Ştiinţele Naturii.
Expoziţia de bază este organizată în cinci săli, pe tematici: mineralogie, petrografie şi paleontologie.
AGERPRES