O nouă conducere a Universităţii Maghiare Sapientia din Transilvania
O nouă conducere a Universităţii Maghiare Sapientia din Transilvania

O nouă conducere a Universităţii Maghiare Sapientia din Transilvania

 S-a coagulat noua conducere a Universităţii Maghiare Sapientia din Transilvania, după ce senatul instituţiei de învăţământ superior a aprobat propunerile rectorului Márton Tonk cu privire la membrii echipei de conducere a universităţii, a transmis universitatea, luni, către agenţia ungară de presă MTI.

Comunicatul aminteşte că la universitate alegeri generale au avut loc în luna decembrie a anului trecut, iar ca urmare, de la 1 ianuarie, Márton Tonk a putut începe încă un mandat de rector, pentru cinci ani. Vechiul şi noul rector a venit cu propuneri pentru membrii echipei de conducere a universităţii pentru următorii cinci ani în cadrul şedinţei senatului universităţii care a avut loc în 31 ianuarie. Senatul a aprobat aceste propuneri, precum şi rezultatele alegerilor din decembrie pentru funcţia de decan, astfel încât noua conducere a universităţii îşi poate începe activitatea, se arată în comunicat.

Funcţia de prorector general este deţinută de profesorul Csaba Farkas, activităţile educaţionale şi de asigurare a calităţii sunt coordonate de Szilárd Sztranyiczki, iar profesorul Zoltán Makó a devenit prorectorul responsabil cu şcolile doctorale şi reţelele informatice.

Potrivit hotărârii senatului, institutul de formare a cadrelor didactice din cadrul universităţii este condus de profesorul Erika Tódor, iar centrul pentru cariere, de conferenţiarul universitar Gyöngyvér Tőkés.

În încheierea procesului de alegere a decanilor, senatul a confirmat şi numirile pentru decanii celor patru facultăţi. Noul şef al Facultăţii din Miercurea Ciuc este conferenţiarul universitar Levente Pap, fost prodecan. La conducerea Facultăţii din Cluj-Napoca se va afla conferenţiarul universitar Dezső Szenkovics, la Facultatea din Târgu Mureş, conferenţiarul universitar József Domokos, iar la Facultatea din Sfântu Gheorghe, profesorul András Náhlik, cu toţii continuându-şi mandatele anterioare.

Alegerile generale de la Universitatea Sapientia au avut loc în luna decembrie, ocazie cu care Márton Tonk a obţinut un nou mandat de rector cu 83% din voturi.

Programul său include digitalizarea şi „înverzirea” administraţiei universităţii, consolidarea sistemelor de salarizare bazate pe calificative, dezvoltarea reţelei absolvenţilor, creşterea sprijinului oferit studenţilor, dezvoltarea competenţelor de limba română şi consolidarea, în continuare, a orientării în carieră şi a formării cadrelor didactice.

În domeniul cercetării ştiinţifice, obiectivul principal al vechiului şi noului rector îl reprezintă lansarea unor şcoli doctorale independente, precum şi a unor sisteme de susţinere a cercetării şi publicaţiilor, respectiv sprijinirea tinerilor aflaţi la începutul carierei. În plus, universitatea doreşte să îşi menţină rolul în societate şi să implementeze dezvoltări infrastructurale semnificative.

Universitatea Maghiară Sapientia din Transilvania operează facultăţi independente în Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe. În acesta din urmă, piatra de temelie a noului campus universitar ce urmează să fie construit a fost depusă în cursul toamnei.

Sursa: MTI