Pentru generaţiile tinere, al doilea Război Mondial pare doar o pagină scrisă într-o carte de istorie. Pentru unii însă, puţini de altfel, cel mai distrugător război din câte au fost pe planetă este o filă de viaţă trăită, un coşmar în care ei au fost actorii principali într-o dramă a umanităţii.
Merite recunoscute
Tănasie Fanea a ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani parcurgând o viaţă interesantă, trepidantă care, poate, ar merita o consemnare livrescă.
S-a născut la Luduş în 4 septembrie 1922, a făcut studii de agronomie după care soarta şi vitregia vremurilor l-au aruncat pe un câmp de luptă dominat de violenţe, nu pe un ogor al roadelor bogate.
Războiul l-a învăţat şi ştiinţa armelor la Şcoala Militară din Piteşti după care au urmat fronturile din Ungaria şi Cehoslovacia. După încheierea ostilităţilor a revenit acasă şi a ocupat funcţii importante în agricultură.
Pensionar fiind, mereu activ, alături de un alt veteran de război Pantelimon Anichiti a organizat şi a condus filiala locală a ANVR.
După înantări în grad succesive, în luna iulie, Tănasie Fanea a fost avansat, prin Ordin al Ministrului, la gradul de locotenent colonel în rezervă. La ceremonie au participat primarul Cristian Moldovan, coloneii (rez) Sever Popovici şi Gheorghe Popa, consilieri din Primărie şi, desigur, familia.
A fost un prilej de aducere aminte, de ciocnirea unei cupe de şampanie, de urări de bine şi de sănătate adresate unui om care a parcurs cu cinste şi corectitudine o viaţă edicată muncii şi oamenilor.
Timpul se scurge implacabil pentru noi toţi, dar pentru acei supravieţuitori ai ultimei conflagraţii mondiale orele se măsoară în minute, iar minutele în secunde.
Vreo patru veterani de război mai trăiesc în Luduş, cei doi pe care i-am amintit, apoi Iacob Baghiu şi Vamoş Ioan şi poate şi alţii, aşa că lansăm o întrebare: Facem oare, totul pentru a recompensa suferinţele şi privaţiunile pe care aceştia le-au îndurat?
Ioan A. Borgovan