Autoritățile din județul Mureș s-au trezit subit. Prăbușirea Salinei Praid – catastrofă ecologică! Târnăveni poate rămâne fără apă potabilă!
Autoritățile din județul Mureș s-au trezit subit. Prăbușirea Salinei Praid – catastrofă ecologică! Târnăveni poate rămâne fără apă potabilă!

Autoritățile din județul Mureș s-au trezit subit. Prăbușirea Salinei Praid – catastrofă ecologică! Târnăveni poate rămâne fără apă potabilă!

Întrebările Punctul.ro transmise în cursul dimineții spre mai multe autorități ale județului Mureș par să fi avut ecou; se anunță ședință de urgență la Prefectura Mureș pentru această după amiază! Așteptăm și răspunsurile la întrebările noastre legate de catastrofa ecologică care bate la ușa județului! 

Inundarea Salinei Praid, cu toate problemele economice majore pe care le crează zonei respective, nu e singurul pericol iminent. Un altul, de amploare cu mult mai mare, se profilează la orizont, o dată cu iminenta prăbușire a tavanului vechii mine. E vorba despre catastrofa ecologică pe care o poate provoca apa sărată care va ajunge în pârâul Corund. Și de aici, în Târnava Mică, apoi în Târnava de dincolo de Blaj. Deci, primul pe listă va fi județul Mureș!

Surse din interiorul Salinei Praid ne-au informat că, momentan, concentrația de sare în apa existentă în salină e undeva în jur de 160 de grame pe litru. Cifra e și așa enorm de mare. Dar, pe măsura încălzirii (vine vara, nu?), apa va dizolva și mai multă sare, așa că din 160 g/litru se poate ajunge ușor la 180 sau 200 de grame de sare pe litru. Cum spuneam, e enorm de mult. Cea mai salină suprafață de apă de pe planetă, Marea Moartă, are o salinitate cuprinsă între 250 și 340 de grame pe litru. În apa acestei mări nu trăiește niciun organism, cu excepția unor bacterii anaerobe. Mările și oceanele lumii au o salinitate cuprinsă între 30 și 40 g/litru.

În aval de Praid, mulți localnici folosesc apa din Târnava Mică la irigații. Or, din momentul în care viitura de apă sărată va ajunge în Târnavă, apa devine absolut improprie pentru irigații. Ca să fie bună pentru udat, apa nu trebuie să aibă salinitate mai mare de 0,2-0,5 grame pe litru. În concentrații de peste 1 g/litru, e periculoasă pentru plante. Iar la peste 4 g/litru, această apă provoacă salinizarea solului, făcându-l, practic, inutil pentru agricultură.

Târnăveni – fără apă potabilă dacă crește salinitatea!

Despre potabilitatea acestei ape sărate, care amenință să vină pe Târnava Mică, nici nu are sens să vorbim. Ca să poată fi potabilă, concentrația de cloruri în apă (sarea de bucătărie e tot o clorură, de sodiu) trebuie să fie de maximum 250 mg/litru. În mod excepțional, STAS-ul în vigoare (1342 din 1991, confirmat prin Directiva europeană 98/83) permite maximum 400 mg/litru. Nicio stație de tratare a apei de la noi nu poate efectua astfel de operațiuni de desalinizare a apei. Singura speranță ar fi ca debitul pâraielor care se varsă în Târnava Mică, în aval de Praid (Cușmed, Vețca, Nadeș, Seleuș, Agrișteu etc), să fie la rândul lor unul mare, astfel încât concentrația de sare din apă să scadă cât mai mult, prin diluare. De scăzut, însă, de 300 sau 400 de ori, de la 160 g/litru la sub 400 mg/litru… asta e practic imposibil pe lungimea Târnavei Mici (vreo 180 km, după Praid). Sarea va ajunge și în Târnava de după Blaj, posibil și în râul Mureș, cu toate consecințele ce pot decurge de aici asupra solului, culturilor și ecosistemului acvatic.

Desalinizarea apei nu este o opțiune. În România nu există astfel de instalații la scară industrială. Stațiile de desalinizare nici în Europa nu sunt folosite, cu o singură excepție, a Spaniei. În rest, uzine de desalinizare folosesc doar țările unde e deficit mare de apă, cum ar fi Israelul sau unele state arabe din Golful Persic. Mai există și alte metode de desalinizare (osmoza inversă, evaporare/recristalizare), dar acestea sunt energofage și nu pot fi aplicate la scara la care e nevoie pentru a contracara eficient ceea ce se întâmplă la Praid.

Riscul ca fie prin prăbușirea galeriilor vechi, fie prin scăderea naturală a debitelor (care va duce la o creștere a salinității apei) pârâul Corund și Târnava Mică să fie poluate grav este destul de mare. Și catastrofa ecologică poate căpăta dimensiuni destul de importante dacă unele elemente se alinează și mama natura vrea să continue lecția de viață.

Cât timp Târnava Mică va înregistra nivel ridicat de cloruri stația de apă de la Târnăveni va furniza apă dar nu potabilă, iar criza va dura atât timp cât parametrii vor fi dereglați!