Instituţia Prefectului judeţului Harghita a anunţat, duminică seara, că s-a finalizat acţiunea de evacuare de la Praid, în contextul în care există pericol de prăbuşire a planşeului minei vechi, după inundarea salinei de apele pârâului Corund.
„Dintr-un total de 50 de case, doar 15 sunt locuite, iar din acestea s-au autoevacuat la rude 27 de persoane. S-a finalizat acţiunea de evacuare”, a transmis Instituţia Prefectului.
Sursa citată a arătat că, în cursul zilei de duminică, în zona afectată a albiei pârâului Corund au avut loc surpări succesive ale planşeului vechii mine de sare, iar ca măsură de prevenţie s-a luat decizia evacuării persoanelor din locuinţele şi proprietăţile care ar putea fi afectate în ipoteza de risc maxim posibil.
„Ca măsură de prevenţie şi de protejare a vieţii cetăţenilor, pentru a elimina orice risc asupra populaţiei în eventualitatea producerii unei viituri, pe baza evaluărilor făcute de specialişti ai Ministerului Economiei, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, în coordonare cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a decis evacuarea persoanelor din locuinţele şi proprietăţile care ar putea fi afectate în ipoteza de risc maxim posibil – 45 de locuinţe”, a transmis Instituţia Prefectului.
Evacuarea s-a desfăşurat în mod organizat, cu sprijinul autorităţilor locale şi al structurilor specializate.
Prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor, a precizat într-o declaraţie de presă făcută la Praid că evacuarea s-a făcut ţinând cont de cel mai negativ scenariu luat în calcul.
„Vreau să se ştie că evacuarea celor 45 de case este pentru cel mai negru, cel mai negativ scenariu posibil pe care l-au putut lua în considerare specialiştii. Şi anume acela ca întreg planşeul din această zonă afectată a pârâului Corund să se desprindă şi să se ducă la fund într-un bloc şi să creeze o viitură. Scenariile probabile sunt mult mai blânde faţă de această posibilitate, dar am convenit împreună toţi cei prezenţi aici şi cei cu care ne-am consultat, începând de la domnul prim-ministru şi până la DSU, IGSU, am convenit că pentru siguranţa populaţiei este important să mergem pe cel mai negativ scenariu posibil. Atât colegii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureş, cât şi importante forţe ale ISU, cel puţin 50 de mineri de la salină şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, lucrează acum la măsuri de apărare, de protejare a acestor proprietăţi pe care am decis să le evacuăm. Iar în zonă vom avea patrulare permanentă din partea forţelor de ordine pentru a preveni orice impact negativ. De asemenea, vom încerca limitarea accesului în zonă pentru a nu expune la pericol pe cei care nu au probleme foarte importante de rezolvat aici”, a spus prefectul judeţului Harghita.
La faţa locului se află şi ministrul Economiei, Bogdan Ivan, precum şi ministrul Finanţelor, Tanczos Barna. AGERPRES