Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la ceremonie fiind de faţă şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
La momentul întâmpinării în holul de onoare al Guvernului, Viktor Orban şi Marcel Ciolacu au trecut în revistă panoul cu tablourile foştilor premieri ai României.
Potrivit programului anunţat de Biroul de presă al Guvernului, cei doi au purtat discuţii la Palatul Victoria, ulterior fiind programate declaraţii comune de presă.
Cu această ocazie, premierul român a subliniat rolul „decisiv” pe care Ungaria l-a avut în aderarea României cu granițele terestre la spațiul Schengen.
El a subliniat și colaborarea pe care o are cu UDMR și președintele formațiunii, Kelemen Hunor. „Vreau să vă spun domnule Orban că în vacarmul politic de la București, avem parte și de echilibru. Acesta este Hunor Kelemen și UDMR. Am colabora și vom colabora în continuare foarte bine cu președintele Kelemen și reprezentanții UDMR”, a spus premierul.
În schimb, Viktor Orban a spus că el crede că „începe o eră nouă a colaborării” dintre România și Ungaria. „Ungaria vrea să continue și să aprofundeze colaborarea cu România”, a precizat premierul maghiar.

Premierul Marcel Ciolacu: Ungaria este partener comercial important al României. Împreună vom continua să dezvoltăm schimburile economice, investițiile reciproce și proiectele comune, în beneficiul cetățenilor noștri
Dezvoltarea dialogului bilateral în baza Parteneriatului Strategic, cu accent asupra proiectelor concrete implementate în beneficiul cetățenilor, a fost între principalele teme abordate de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, la întrevederea cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria.
”Ungaria este partener comercial important al României. Împreună cu omologul meu, Viktor Orbán, am continuat discuțiile privind modalitățile de a spori schimburile economice și investițiile reciproce. Dorim să avem rezultate semnificative, pe măsura potențialului, având în vedere interesele similare, apropierea geografică și complementaritatea economiilor noastre”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
În acest context, cei doi prim-miniștri au discutat despre proiectele comune de infrastructură și interconectare, de natură să susțină dezvoltarea economică, și au reiterat convingerea că persoanele aparținând minorităților naționale contribuie la întărirea legăturilor între cele două state.
În ceea ce privește afacerile europene, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apreciat dialogul cu Ungaria pe durata deținerii președinției Consiliului UE, factor de favorizează oportunități pentru acțiuni comune la nivelul UE în scopul îmbunătățirii competitivității și convergenței economiilor noastre.
”Mulțumesc Președinției ungare pentru contribuția avută la adoptarea deciziei care asigură aderarea completă a României la Spațiul Schengen, prin ridicarea controalelor la frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025, un obiectiv de importanță fundamentală pentru țara noastră”, a declarat șeful Executivului.
De asemenea, cei doi prim-miniștri au analizat cele mai recente evoluții ale situației de securitate din regiune și viitorul relațiilor transatlantice, în actualul context global marcat de provocări de securitate, economice, climatice și demografice.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.