Peste 1.000 de angajaţi din învăţământ şi din alte domenii de activitate, afiliaţi la CNSLR Frăţia şi CSDR, au protestat, marţi, la Târgu Mureş pe fondul nemulţumirilor de natură salarială şi de alocări bugetare pentru educaţie, dascălii aruncându-şi pixurile în faţa Instituţiei Prefectului.
„Doleanţele noastre nu sunt de acum, sunt aceleaşi cu care am început în decembrie. În primul rând, bugetul pentru sistemul de învăţământ. A înţeles foarte multă lume greşit că noi cerem numai salarii, noi cerem bani pentru tot sistemul de învăţământ şi nu întâmplător am ajuns până la grevă. Pe perioada grevei s-au făcut multe negocieri, dar nimic pe placul şi la ceea ce îşi doresc dascălii noştri. Doresc salarii decente, să-şi recâştige demnitatea care ar trebui să fie respectată şi de către ceilalţi şi, nu ultimul rând, dorim o calitate în învăţământ, dar să ni se asigure şi baza materială. Cele două sindicate din învăţământ din judeţ – ‘Spiru Haret’ şi SIP – reprezintă 3.690 de sindicalişti, dar, spre surprinderea mea, am depăşit 4.000 de participanţi la grevă, ceea ce înseamnă că s-au alăturat şi alţi colegi care nu sunt membri de sindicat”, a declarat lidera filialei Mureş a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Maria Rezi.
La acţiunea de protest de marţi au participat membri afiliaţi la Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi la Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SIP), însă şi din alte ramuri, cum ar fi sănătatea, estimarea organizatorilor în privinţa participării fiind între 1.000 şi 1.500 de persoane.
Vicepreşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) Mureş, Lucian Bădic, a arătat că dascălii şi toţi angajaţii din sistemul de educaţie vor să fie trataţi corect, însă guvernanţii ar fi ignorat solicitările repetate formulate de aceştia încă din luna decembrie a anului trecut.
„Suntem o categorie socio-profesională care până acum a încercat cu respect, cu demnitate şi cu bun simţ să îşi exprime cererile legitime. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, chiar şi politicienii, indiferent din ce partid sunt, spun că avem dreptate. Spun că, într-adevăr, este inadmisibil ca cineva care începe cariera didactică să aibă 2.400 lei pe lună, să poată trăi. Îmi pare rău, vorbim de calitate. Păi pe cine mai atragem în sistem cu 2.400 lei ? Nu există cineva care să-şi dorească să mai vină în sistem. Discuţiile au început din decembrie, iar partea guvernamentală a fost total dezinteresată. Nici măcar contractul colectiv de muncă n-au vrut să intre în negocieri la timp. A trecut o lună de la expirarea contractului până au făcut primii paşi şi i-am chemat la negocieri. Nu au vrut efectiv să discute cu noi. Iar dacă încerci să discuţi şi nimeni nu vrea, până la urmă trebuie să recurgi la forme extreme, iar drept răspuns, la această formă extremă, pentru că greva este o formă extremă”, a afirmat Lucian Bădic.
Sindicalistul a susţinut că se aşteaptă o poziţie logică şi raţională a Guvernului, inclusiv o indexare a salariilor cu 15% până la 25% şi că până atunci acţiunile de protest vor continua.
Liderul CNSLR Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş, a precizat că alături de angajaţii din învăţământ au venit sindicalişti şi din alte sectoare fiindcă ar exista o stare de nemulţumire generală.
„Au venit din aproape toate sectoarele de activitate, nu un număr mare, pentru că am vrut să dăm doar un semnal de unitate sindicală şi de faptul că suntem alături de colegii noştri din sectorul de educaţie. Suntem de acord cu faptul că e un sistem prost plătit, prost finanţat şi un sistem care are nevoie de multă atenţie din partea celor care guvernează. Starea de nemulţumire este generală, doar că încă nu este manifestată la modul virulent de către toate sindicatele din sectoarele de activitate care sunt afectate. Sănătatea este grav afectată, asistenţa socială este în colaps, la nivel de companii private e o problemă legată de predictibilitatea fiscală, de lipsa forţei de muncă sau de lipsa politicilor fiscale în domeniul relaxării cheltuielilor cu forţa de muncă. Şi la fel şi în companiile de stat. Este o stare de nemulţumire dată fiind legislaţia restrictivă în ceea ce priveşte politica salarială. Deci, în câteva cuvinte spus, starea de nemulţumire este generală şi încet-încet, sindicatele din toate sectoarele se vor revolta dacă nu se iau măsuri urgente”, a susţinut Călin Orlando Cociş.
AGERPRES