În perioada 18-19 mai a avut loc etapa națională a Festivalului-concurs de muzică francofonă Chants, sons sur scène de la Baia Mare. Finaliștii etapei județene Mureș care au participat la etapa națională au revenit acasă cu premii deosebite.
La categoria de vârstă 16-17 ani, eleva Fărcaș Sorana de la Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mureş a obținut locul III, fiind pregătită de d-nele profesoare Anghel Crina și Bucur Eliza.
Același rezultat frumos l-a obținut și eleva Cenan Olivia de la Liceul Teoretic Samuil Micu din Sărmașu, categoria 18-25 ani, locul III, profesori coordonatori Mititean Oana și Sărmășan Cosmin.
În cele două zile de concurs, organizatorii etapei naționale au oferit elevilor și profesorilor participanți la festival posibilitatea de a lua parte la activități diverse și interesante.
S-au organizat ateliere de muzică pentru elevi, respectiv un atelier de formare profesională inovativă pentru profesori, intitulat Chanson francophone en classe de FLE și coordonat de formatoarea franceză Iris MUNOZ. În prima zi de festival, spectatorii s-au delectat cu un recital de muzică în limba franceză susținut de artista Brö și caracterizat printr-un melanj de stiluri jazz, soul, electro și muzică clasică.
Pe parcursul întregului festival, atmosfera a fost încărcată de emoție și voie-bună.
‘’Bonjour! Pentru mine experiența trăită la concurs a fost una memorabilă. Totodata am descoperit adevărata valoare a acestui festival, cea de a uni. Am legat prietenii, am trăit aceleași emoții alături de ceilalti participanți, ca într-un final să fiu mai mult decât încântată de această experiență minunată. Un weekend de vis și de neuitat! Acest festival va rămâne si va avea un loc pentru totdeauna în sufletul meu!’’ (eleva Fărcaș Sorana)
‘’Pentru mine, participarea la acest eveniment a reprezentat o experiență inedită și fructuoasă. Atât noi, profesorii, cât și elevii participanți, am avut parte de multe momente speciale, surprize frumoase și clipe de neuitat în acest mic spațiu francofon creat la Baia Mare, precum concertul Bro și atelierul de formare, care a fost presărat cu momente ludice și hazlii. O felicit pe eleva mea Sorana Fărcaș pentru talentul, ambiția, perseverența și seriozitatea care o caracterizează și îi urez succes la ediția următoare a festivalului. ‘’(Prof. Anghel Crina)
„Concursul Național CSSS ne-a oferit nouă, profesorilor coordonatori și elevilor, șansa de-a lua contact cu lumea fascinantă a limbii franceze „cântate”! Din perspectiva profesorului de limbă franceză care a participat pentru prima dată la această competiție, apreciez anvergura și calitatea organizării. De asemenea, notez implicarea numărului mare de participanți din toate colțurile țării. Acest concurs ne-a oferit emoții și satisfacții, convingându-ne să participăm și anul viitor.’’ (Prof. Mititean Oana)
‘’Am fost plăcut impresionată de organizarea acestui concurs și de implicarea tuturor membrilor în realizarea acestuia. Jurizarea a fost la superlativ, având în vedere ca toți concurenții au fost foarte bine pregătiți De asemenea, am fost încântată de participarea la ateliere, unde am avut o experiență plăcută. Îmi doresc ca tradiția acestui concurs să continue și împreună cu toți doritorii să promovăm cultura francofonă!’’ (eleva Cenan Olivia)
„Unul din obiectivele festivalului internațional de la Baia Mare îl reprezintă încurajarea elevilor pentru studiul limbii franceze ca formă specifică a dialogului intercultural în lumea contemporană. Fiecare participant a avut ocazia să intre în contact cu tineri cu care a împărtășit aceleași valori, dezvoltându-și astfel spiritul toleranței și al creativității în context francofon. Așteptăm cât mai mulți participanți la edițiile viitoare ale concursului, pentru a ne bucura împreună de frumusețea și muzicalitatea limbii franceze prin intermediul cântecului ” (Prof. Pașcan Mihaela, Colegiul Național de Artă, coordonator al concursului județean de muzică francofonă Chants, sons sur scene, Mureș)
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.