Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
Adevărată capodoperă a artei populare, biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Beznea este unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii bisericești, fiind considerată cea mai mare biserică de lemn din județul Bihor.
Construită la 1723, din bârne de stejar îmbinate în „aripi de fluture”, încinsă cu un brâu sculptat, ca o „funie împletită” și un pridvor decorat cu inimioare, biserica te primește caldă și prietenoasă. Interiorul este împodobit simplu, cu ștergare cusute manual şi icoane vechi pictate pe lemn.
Ferestrele mici lasă să pătrundă în interior o lumină palidă, care creează impresia de tainică comuniune cu Divinitatea. Biserica păstrează în arhivă 49 de titluri de cărți bisericești tipărite între anii 1720 și 1956.
Bătrânii satului spun că în Dealul Bisericii a existat o biserică „pe tălpi care se putea trage” și că ea „a fost trasă cu boii din Filipi”, iar „popii vechi erau în straie țărănești, cu suman alb”.
Iar dacă ești un iubitor al naturii, de aici poți face scurte drumeții la Cascada Boiului, sau pe Valea Brătcuței, un minisat de vacanță. Pe Lunca Crișului Repede unde se poate campa, înota și pescui. Sau spre Sud Est înspre satul învecinat Valea Crișului, unde poți să vezi calcarele cu hipuriți, urme ale erei glaciare în Defileu Crișului Repede
Continuare pe Romania-atractiva.ro