Castrele romane, la granița imperiului roman în Dacia, pe frontiera strategică.
Străbatem castrele romane prin inima fostei Dacii și descoperim componente ale Limesului dacic, cea mai extinsă frontieră a Imperiului Roman pe teritoriul Europei continentale.
De la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la ruinele Cetății Romano-Bizantine Sucidava, drumul de 1500 de kilometri, de-a lungul drumurilor sării și aurului dacic, ne prezintă cele mai complexe sisteme de apărare din lumea antică. Fiecare cetate, vizitabilă sau încă îngropată, dezvăluie un capitol fascinant al strategiei militare, dar vorbește mai ales despre ingineria și organizarea care au modelat provincia.
Pentru pasionații de istorie, arheologie și strategie militară, acest traseu este o călătorie revelatoare a gloriei, forței și vulnerabilității celei mai mari puteri imperiale ale antichității.
Satul harghitean Sânpaul este renumit astăzi pentru rezervația naturală „Popasul păsărilor”, pentru heleșteiele sale bogate în pește, dar și pentru sărăturile aflate în vecinătatea sa. Îl vei descoperi în valea Homorodului Mare, la poalele Munților Harghita, într-un ținut de un pitoresc aparte.
Ciocanele de piatră din andezit descoperite în zonă indică faptul că încă din preistorie se extrăgea sare pe aceste meleaguri. Dovezi mai clare privind exploatarea sării la Sânpaul aparțin însă perioadei romane. În monografia sa asupra mineritului, istoricul și arheologul Volker Wollmann vorbește despre existența unei fortificații militare în apropierea zăcămintelor de sare de aici.
Castrul auxiliar de la Sânpaul este datat în secolele II-III d.Hr. și a fost singura fortificație militară importantă de pe valea superioară a Homorodului Mare. În apropierea sa se întindea așezarea civilă romană (vicus-ul).
În prezent, castrul nu este vizibil la suprafață, urmele structurilor romane găsindu-se sub clădirile și gospodăriile actuale, în zona bisericii unitariene și a școlii din sat, la intersecția drumurilor județene Sânpaul-Bădeni și Sânpaul-Rupea.
Continuare pe Romania-atractiva.ro