În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Bine ai venit în comuna Ozun, un tărâm al istoriei și tradițiilor transilvănene! Situat în județul Covasna, Ozunul te așteaptă să îi descoperi arhitectura tradițională unică și peisajele încântătoare. Cele 7 sate care alcătuiesc comuna sunt: Ozun, Bicfalău, Lunca Ozunului, Lisnău, Lisnău-Vale, Măgheruș și Sântionlunca. Ele te vor întâmpina cu casele bine construite, cu șuri mari și acoperișuri de lemn, întocmai unor podoabe rurale.
Descoperă meșteșugurile locale, transmise din generație în generație: prelucrarea lemnului pentru căzi, butoaie și mobilier tradițional pictat; prelucrarea osului și olăritul.
Fiecare pas pe care îl faci este o călătorie în timp, iar peisajul cultural este unul special, pentru că păstrează în mod fidel peisajul medieval al Europei: în centrul satului se află biserica, înconjurată de case, urmată de cercul grădinilor de zarzavat, de livezi, terenuri arabile, fânețe și pășuni, cercul exterior fiind chiar pădurea.
Ozun este locul în care tradiția, istoria și frumusețea naturală se întâlnesc într-un mod unic. Fiecare colț al acestui tărâm te invită să explorezi și să trăiești experiențe autentice în mijlocul unei culturi bogate și pline de viață.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România