În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Comuna Prejmer, cu construcțiile sale bine păstrate din timpuri străvechi și cu tradițiile sale neschimbate, înfățișează un testament viu al arhitecturii săsești, menținându-și farmecul autentic de-a lungul timpului.
Casele cu arhitectură tradițională, decorate cu ornamente simple, figurative sau motive vegetale si florale sunt impregnate de o istorie ce reprezintă cu mândrie o moștenire bogată, conturată de-a lungul secolelor.
Legenda comunei Prejmer, atestată documentar încă din anul 1240, spune că a fost fondată de ordinul cavalerilor teutoni. Cu toate acestea, analiza originii slave a numelui localității în limba română și maghiară indică posibilitatea existenței unei așezări mai vechi de origine slavă.
Arhitectura comunei Prejmer este punctată de o piață centrală, în inima căreia se află cea mai semnificativă construcție religioasă, biserica evanghelică, construită în stil gotic timpuriu. În cadrul complexului de apărare înconjurător, găsim camere de provizii, locuința preotului, precum și o încăpere folosită ca sală de clasă în timpul asediilor.
Aceste fortificații formează o cetate țărănească autentică, jucând un rol vital în apărarea zonei de est a Transilvaniei împotriva atacurilor turcilor și altor amenințări ale vremii.
Cetatea Prejmer este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România