Siropurile naturale, obţinute din plante, sunt tema ediţiei din luna iunie a programului effAct, iniţiat anul trecut de Biroul pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe cu scopul de a determina cetăţenii să adopte un stil de viaţă sănătos, dar şi să acorde mai multă atenţie mediului înconjurător.
Reprezentanţii biroului au precizat că în această perioadă pot fi culese numeroase plante din flora spontană, din care pot fi făcute siropuri de casă şi au postat şi câteva reţete pe pagina de Facebook.
„Este timpul pentru siropuri! În zona noastră se pot strânge flori de soc, flori de păpădie şi muguri de pin. Floarea de soc ajută la combaterea afecţiunilor respiratorii şi a constipaţiei. Păpădia este un ajutor pentru metabolism şi digestie. Iar mugurii de pin sunt folosiţi pentru a ameliora tusea sau răceala. Pe lângă efectele lor benefice, aceste preparate sunt şi foarte gustoase şi, cu puţin efort, efectele lor răcoritoare pot fi savurate toată vara. Cel mai bine este să înveţi cum se fac siropurile de la bunici şi părinţi, dar avem şi noi câteva reţete pentru tine (…) Haideţi la cules!”, se arată într-o postare făcută pe reţeaua de socializare.
Aceasta este cea de-a opta acţiune organizată în cadrul programului effAct, lansat în luna septembrie a anului trecut şi se înscrie în eforturile de a transforma Sfântu Gheorghe într-un oraş sustenabil.
Acţiunile organizate până acum au avut ca teme mobilitatea urbană, respectiv reducerea poluării prin renunţarea la circulaţia cu maşina şi folosirea mijloacelor alternative, colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea acestora, stoparea cumpărăturilor de haine în exces, combatarea risipei de alimente, economisirea energiei, etc.
„Programul effAct se va concentra în fiecare lună în jurul unei noi provocări. Astfel, în fiecare lună, programul va oferi vizibilitate unei noi teme care să susţină un stil de viaţă mai conştient faţă de folosirea resurselor naturale şi faţă de mediul înconjurător în general”, au precizat iniţiatorii programului. AGERPRES