Update privind situația de urgență din zona Praid, județul Harghita și activitățile desfășurate de către cei 8 experți internaționali
În această dimineață a avut loc o nouă ședință operativă, la care au participat toți factorii implicați în gestionarea situației de urgență de la Salina Praid. Au fost analizate și concluzionate următoarele:
- În cadrul activităților de organizare de șantier, în vederea pregătirii amplasamentului pentru lucrările de deviere a cursului pârâului Corund, au fost aduse trei excavatoare de capacitate medie.
- A început amenajarea drumului tehnologic, unde au fost defrișați arbori pe culoarul care are o lățime de 8-10 metri și lungimea de aproximativ 100 de metri, pe care se vor executa lucrările.
- Au fost retrase din zona de pericol motopompele ISU, rămase blocate în urma viiturii.
- Constructorul a început săpăturile mecanizate pe albie, în zona unde vor fi montate țevile corrugate, în punctul de descărcare.
- Cei 8 experți internaționali, sosiți în țara noastră ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, au început activitatea alături de experți din România. Împreună lucrează pentru identificarea celor mai bune soluții, în vederea punerii în siguranță a zonei și diminuării riscurilor.
- Sufoziunile produse în data de 03.06.2025 s-au extins în ultimele 24 de ore, atât pe orizontală, cât și pe verticală, doar în zona minei vechi. Menționăm faptul că nu sunt puse în pericol activitățile desfășurate, iar în drumul spre halda de steril nu au mai apărut sufoziuni noi.
- Pentru cel puțin 20 de zile se mențin măsurile de evacuare temporară a celor 27 de persoane. Riveranii pot primi acordul de a avea acces în propriile gospodării în timpul zilei. De asemenea, se mențin parapeții poziționați pe aliniamentul pârâului Corund.
- Utilizarea dronelor este strict interzisă perimetrul minier al Salinei Praid, cu excepția celor operate de instituții abilitate.
- Debitul pârâului Corund este în scădere, iar valorile de salinitate măsurate în punctele de interes se mențin constante.
- Pentru evitarea punerii în pericol a persoanelor acesul în zonă râmâne restricționat, menținându-se cele două posturi fixe de jandarmi și patrulele mobile mixte ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
- Autoritățile continuă să monitorizeze constant situația din teren, iar toate măsurile dispuse până în prezent au ca obiectiv principal protejarea populației locale și a celor care tranzitează zona.
- În perioada 6 – 9 iunie 2025, traficul rutier pe strada Salinei va fi restricționat, în scopul prevenirii aglomerației turistice pe durata minivacanței prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor.
Distribuirea apei potabile va continua în ritm susținut și în zilele următoare, inclusiv pe durata minivacanței de Rusalii, pentru a asigura accesul constant al populației la surse sigure de apă potabilă în localitățile afectate:
Până în acest moment, au fost recepționate și livrate următoarele cantități de apă:
· 295.000 litri de apă potabilă din partea Rezervei de Stat;
· 182.000 litri de apă livrați de Compania Aquaserv S.A. Târgu Mureș;
· 36.000 litri de apă destinați adăpării animalelor.
Până la această dată, au fost instalate 47 de puncte de distribuție a apei potabile, numărul acestora fiind ajustat constant în funcție de solicitări. Astăzi au fost amplasate încă trei puncte suplimentare de distribuție, pentru a răspunde mai bine nevoilor comunităților:
o Municipiul Târnăveni, Spital Municipal, secție Psihiatrie
o Comuna Gănești – sat Seuca, strada Gorga 274
o Comuna Adămuș, sat Crăiesti, Strada Cânepii
Harta punctelor de distribuție este actualizată permanent și poate fi consultată [AICI].
Se va transmite o adresă către CJSU Harghita prin care vom solicita informații privind Salina Praid, pentru a putea previziona situația pe termen mediu și lung și impactul acesteia asupra râului Târnava Mică, respectiv asupra apei potabile pentru cetățenii din județul Mureș.
În funcție de răspunsul primit, CJSU Mureș va analiza riscurile și va identifica soluții pentru rezolvarea apei potabile la UAT-urile afectate.
Analizele de laborator efectuate de Direcția de Sănătate Publică Mureș confirmă că apa din izvoarele și fântânile publice din orașul Sovata și comunele Suplac, Bălăușeri, Fântănele și Ghindari se încadrează în limite normale în ceea ce privește concentrația de cloruri, apa poate fi utilizată ca și până în prezent.
De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Mureș va prelua probe săptămânale din fântâni și izvoare publice.
În ceea ce privește utilizarea apei brute din râul Târnava Mică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis că legislația sanitară veterinară nu stabilește limite pentru cloruri în apa de băut pentru animale. Totuși, ca orientare, sunt considerate acceptabile următoarele concentrații maxime:
· 1000 mg/l pentru bovine, ovine, caprine;
· 600 mg/l pentru porcine;
· 300 mg/l pentru păsări de curte;
· 400 mg/l pentru cai.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș