Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Reghin şi cel al Direcţiei pentru Cultură Mureş organizează în perioada 19-26 iulie o tabără artistică ce va fi găzduită de Centrul Cultural „Sfântul Pahomie”, din satul Gledin, judeţul Bistriţa Năsăud. Este vorba despre Tabăra de pictură de Icoane „Lumina crucii”, condusă de pictorul reghinean Marcel Naste, tabără care face parte dintr-un amplu proiect demarat în anul 2007 de Grupul de Artă Religioasă ,,Deisis”.
Ferestre devenite icoane
Intitulat „Valori de patrimoniu bisericesc-mărturii de artă şi credinţă”, proiectul a inclus până acum alte două tabere de pictură: ,,Icoana din fereastră”, tabără derulată în vara anului 2008, la Castelul de vânătoare al regelui Carol al II-lea, de la Lăpuşna, în proximitatea unei biserici de la 1797 (adusă din satul Comori pentru a fi biserica de închinăciune a familiei regale) care face parte acum din ansamblul Mănăstirii Lăpuşna.
Cei zece pictori iconari au reuşit atunci să concretizeze sintagma ,,icoana fereastră spre cer” şi au adus o nouă dimensiune reprezentării iconografice. Ei au folosit pentru lucrările lor fostele ferestre ale unei case, puse la dispoziţie de managerului acestui proiect, scriitorul Nicolae Băciuţ.
Concret, ochiurile fiecăreia din cele 12 ferestre pe care le-au avut iconarii la dispoziţie au fost transformate în icoane, într-un registru stilistic şi tematic unitar. Fără a se despărţi de tradiţia icoanei ortodoxe, artiştii i-au dat acesteia valenţe de modernitate. Apoi, cele 12 ferestre au devenit lunile primului an al ,,Icoanei din fereastră”, proiect ce s-a îndreptat spre un alt orizont în anul 2009. Atunci, a fost valorificată o altă sugestie a cadrului de fereastră care înscrie şi semnul crucii.
Aşa se face că alte 12 ferestre au devenit, la Mănăstirea Doamnei, de lângă Topliţa (judeţul Harghita), ,,Crucea din fereastră”. Atât ,,icoanele din fereastră”, cât şi ,,crucile din fereastră” au avut parte de ,,antichizarea” ramelor pentru a spori efectul de vechime şi tradiţie.
Efect cu răsunet
Cele 24 de ferestre au făcut senzaţie în lumea iconarilor și au fost expuse nu doar la Tîrgu-Mureş, ci şi la Bistrița, Toplița, Reghin, Braşov, Alba Iulia, Zalău şi Sărmaşu, în generoase spaţii expoziţionale, dar şi la Bucureşti în incinta Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Expoziţiile cu ferestrele care au devenit icoane au inclus şi alte lucrări, icoane pe lemn şi pe sticlă, realizate de membrii Grupului de Artă Religioasă ,,Deisis”, ele fiind întregite şi de cele două cicluri de picturi ale lui Marcel Naste: ,,Prapurii” şi ,,Revigorarea formei bizantine”.
Vernisaj la Gledin
Continuarea proiectelor „Icoana din fereastră” şi „Crucea din fereastră”, care se petrece la Gledin se va încheia vineri, 26 iulie cu un vernisaj. Pe durata taberei, artiştilor iconari li se vor alătura oameni de cultură din judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita şi Mureş. Se vor susţine conferinţe, dezbateri pe teme de patrimoniu bisericesc şi de artă iconografică. Lucrările vor rămâne pentru o perioadă expuse în Sala de expoziţii a Centrului Cultural „Sfântul Pahomie” din satul Gledin, urmând apoi ca ele să fie duse şi în alte centre culturale pentru a fi admirate de toţi iubitorii acestui gen de artă.
,,Legenda verii”
Satul bistriţean va găzdui şi prima ediţie a Taberei „Legenda verii”, organizată de Biblioteca Municipală „Petru Maior”, din Reghin, în parteneriat cu alte instituţii de cultură mureşene. Tabăra va include două secţiuni, fiecare în alt interval de timp. Astfel, în perioada 24 – 28 iulie secţiunea pentru adulţi va include întâlniri cu poeţi mureşeni, harghiteni, covăsneni şi bistriţeni, seri de poezie, lansări de carte, concursuri de creaţie literară. La această secţiune vor fi prezenţi şi terapeuţi, în principal specialişti în medicină complementară, persoane care şi-au exprimat dorinţa de a se iniţia în pictura icoanelor pe sticlă, sub coordonarea profesoarei Daniela Friciu.
Secţiunea pentru copii se va derula în perioada 13 – 18 august şi va fi dedicată elevilor din Reghin care au avut lucrări premiate la concursul „Reghin, oraşul viorilor – inima mea”.
Emeșe Ardelean