Trei tipuri de drone militare ce vor fi fabricate în România, prezentate în premieră la Târgu Mureș
Trei tipuri de drone militare ce vor fi fabricate în România, prezentate în premieră la Târgu Mureș

Trei tipuri de drone militare ce vor fi fabricate în România, prezentate în premieră la Târgu Mureș

Trei tipuri de drone militare româneşti – Cuda, Sirin şi drona marină – care vor intra în acest an în fabricaţie la CARFIL Braşov, o filială a Companiei Naţionale ROMARM, au fost prezentate în premieră la primul expo-forum internaţional dedicat Forţelor pentru Operaţii Speciale, Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF) care a avut loc la Târgu Mureş.

„Vă prezentăm, în premieră în România, dronele româneşti Cuda şi Sirin. Aici, avem drona Cuda. Este o dronă cu capacitate de zbor de o jumătate de oră şi cu capacităţi de supraveghere, pe misiunea de supraveghere, drone special destinate Armatei Române şi altor parteneri. Avem în spate drona Sirin. Este drona care poate transporta o încărcătură de până la 15 kilograme şi avem o dronă unică în regiune, drona maritimă. Este o dronă special destinată pentru a zbura pe mare, pe ocean şi în zona de coastă. De ce este specială? Pentru că pe zbor maritim apare luciu de apă cu probleme pentru senzori, coroziunea, vânturile sunt deosebite pe mare şi avem această dronă special destinată pentru Forţele Navale româneşti”, a declarat presei şeful Centrului de Excelenţă în Pregătirea Piloţilor de Dronă, Cristea Gabriel Rău.

Dronele prezentate la Târgu Mureş sunt dezvoltate împreună cu partenerul american Periscop Aviation şi vor intra în fabricaţie în această vară, la Braşov.

„Vor intra în fabricaţie în vara aceasta. Ce vedeţi aici sunt drone de testare, le-am făcut, le-am dezvoltat împreună cu partenerul american Periscop Aviation şi împreună cu ei au fost testate pe specificaţiile armatei americane, care sunt mai restrictive decât specificaţiile armatei româneşti, în România. Noi le vom face pe specificaţiile armatei româneşti, aşa cum îşi doreşte Armata Română (…) CARFIL este o companie tradiţională românească, de peste 100 de ani facem bombe pentru armată. De ce facem drone? Pentru că conflictele recente au arătat că dronele vor schimba paradigma războiului. Şi cu dronele poţi să cari cam orice. Şi atunci, noi, făcând bombe, am zis să facem bombe pentru drone. Am făcut bombe pentru drone, apoi am zis de ce să nu facem şi drone?”, a subliniat Cristea Gabriel Rău.

Potrivit acestuia, CARFIL este prima companie care va produce drone la scară industrială.

„Mai sunt producători de drone, dar nu la scară industrială şi nu cu aceste capabilităţi militare, anti Jemming, protecţie, tot ce doreşte Armata Română (…) Partenerii americani le-au dezvoltat pe baza experienţei pe care o au, pentru că sunt în acest business de mai mulţi ani şi nu e ceva nou pentru ei. Au dezvoltat aceste drone pentru Armata Română pe specificaţiile noastre. Bineînţeles, dacă Armata Română doreşte să schimbe specificaţiile, se poate face imediat, pentru că dronele sunt ale noastre. Noi nu le vindem altora. Sunt făcute de noi, pentru România”, a precizat şeful Centrului de Excelenţă în Pregătirea Piloţilor de Dronă.

Compania CARFIL a ţinut să expună aceste drone cu specificaţii militare la prima ediţie a Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025.

„Dacă se doreşte şi dronele satisfac nevoile şi cerinţele Armatei Române, atunci putem creşte ritmul de producţie foarte rapid în acest an. Dorim să facem 25 de drone Cuda şi 25 Sirin. Dacă se doreşte drona maritimă, schimbăm producţia imediat. Dacă se doreşte drona cărăuşă a noastră, drona care cară 63 de kilograme sarcină utilă, putem face şi acea dronă. Putem să facem drone şi pentru partea civilă, fiindcă sunt alte cerinţe pentru piaţa civilă. O să le modificăm astfel încât să corespundă cerinţelor civile şi standardului de preţ la pieţe civile ca să fim competitive”, a precizat Rău.

Managerul general al CARFIL, Mircea Tanţău, a arătat că această societate componentă a Companiei Naţionale ROMARM SA participă la SEESOF 2025 Târgu Mureş cu mai multe tipuri de produse.

„Colegul meu v-a povestit câteva lucruri pe partea de drone, care este un domeniu nou de activitate al CARFIL. Dar aici am venit şi cu ceea ce producem noi în mod curent, armament şi muniţie. CARFIL este un cunoscut producător pe plan mondial de sisteme de aruncătoare de bombe, cu muniţia aferentă, sisteme de lansatoare de grade, cu muniţia aferentă. Noile dezvoltări sunt dronele, mai avem gama EXO, sistemele individuale antiincendiu pe care suntem sau suntem în faza în care le vom încadra într-o categorie de mijloace de intervenţie antiincendiu, împreună cu cei de la Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, suntem aici cu produse care sunt încununarea fabricaţiei de drone, şi anume Centrul de Excelenţă pentru Pregătirea Piloţilor de Drone. Avem un partener foarte puternic, o companie din Franţa, companie de stat, care pregăteşte şi instruieşte piloţii militari de drone din Franţa şi nu numai”, a afirmat Mircea Tanţău.

Societatea CARFIL, a precizat Mircea Tanţău, este în plină dezvoltare, adoptând direcţii noi de dezvoltare cu noi produse.

„Mai avem în plan câteva produse noi. Avem şi un sistem patru ori patru, cu un lansator de grade multiplu cu bloc optic. O să-l vedeţi la următoarea expoziţie, va fi gata în câteva luni. Acest sistem are lansator de rachete multiplu. Dezvoltăm şi rachete calibrul 70, muniţie inteligentă, focoase electronice. Războiul din Ucraina a însemnat o relansare a industriei româneşti de apărare. Vreau să vă spun că în ultimii ani – şi de când e război – e nevoie de armament şi muniţie. În ultimii ani a fost o orientare a Guvernului României şi a Ministerului Economiei în dezvoltarea industriei de apărare, iar investiţiile care s-au făcut şi se fac în continuare au ca rezultat cifre de afaceri destul de însemnate ale unor companii din filiale din ROMARM. Noi, anul trecut, am avut aproape 50 de milioane de euro cifră de afaceri, din care cam 2,5 milioane de euro a fost profit net, ţinând cont şi de faptul că avem investiţii foarte mari, atât în noi capacităţi, cât şi din surse proprii, cât şi în programe de dezvoltare, pentru că tot ce vedeţi aici a fost făcut cu bani”, a precizat Mircea Tanţău.

Managerul general al CARFIL a precizat că unele dintre produsele dezvoltate sunt realizate în parteneriat, altele sunt creaţia companiei.

„Avem în jur de 20 de programe de cercetare-dezvoltare noi cu parteneri Academia Tehnică Militară, academiile militare din România. Deci totul costă şi putem să susţinem aceste costuri pentru că ne dezvoltăm în continuu”, a mai spus Mircea Tanţău.

Peste 110 companii din 23 de ţări, dintre care 50 din România, au participat la primul expo-forum internaţional dedicat Forţelor pentru Operaţii Speciale, Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF), la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş. AGERPRES